El govern espanyol proposa a les comunitats autònomes decretar el toc de queda
El ministre Salvador Illa durant la roda de premsa (EFE/Mariscal)

El govern espanyol proposa a les comunitats autònomes decretar el toc de queda

L'executiu de Sánchez busca el consens polític i l'encaix jurídic d'una mesura sense precedents

RedaccióActualitzat

El toc de queda, una mesura sense precedents a Espanya, està sobre la taula del govern espanyol. L'executiu encapçalat per Pedro Sánchez està sondejant les comunitats autònomes en aquest sentit per frenar l'evolució de la pandèmia, que continua amb xifres negatives.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, s'hi ha referit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres com una mesura que "requereix un estat d'alarma" per aplicar-la a tot el territori, i ha afegit: "Ho analitzarem amb la Comunitat de Madrid i amb altres comunitats autònomes."

Illa també ha assegurat que buscaran el consens d'altres formacions polítiques, "sobretot el PP, perquè la mesura tindria un horitzó més enllà de quinze dies".

El toc de queda, doncs, que ja s'aplica en altres països, estarà a l'ordre del dia de la reunió interterritorial que se celebrarà dijous amb els responsables de Salut de totes les comunitats autònomes.


Totes les opcions obertes

Si el toc de queda s'apliqués només a una o algunes comunitats autònomes, es podria aprovar basant-se en les seves competències en salut, però requeriria la ratificació dels tribunals. I el ministre ha deixat clar que, ara per ara, totes les opcions estan obertes:

"Aquesta mesura es pot adoptar en una part del territori, en tot el territori, formar part d'un acord de la interterritorial o no... totes les opcions estan obertes."

 

El govern espanyol proposa a les comunitats autònomes decretar el toc de queda
Pedro Sánchez, de visita a Roma, ha dit que volen esperar a veure què demana Madrid (EFE/EPA/Giuseppe Lami)

 

Després, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha refredat l'opció d'un toc de queda imminent i ha afirmat que volen esperar a veure "exactament què proposen els territoris" i "què és el que ens demana oficialment la Comunitat de Madrid".  

 

Madrid vol la mesura per a tot Espanya

Des de Madrid, el conseller de Sanitat d'aquesta comunitat, Enrique Ruiz Escudero, assegurava aquest matí que estaven estudiant demanar al govern espanyol que estableixi aquesta mesura al seu territori un cop decaigui l'estat d'alarma, dissabte, però ha anat més enllà i ha apuntat que, al seu entendre, caldria aplicar-la "a tot Espanya".

Segons Escudero, la comunitat necessita "una cobertura legal que no té i que hauria d'adoptar el govern d'Espanya".

"Estem estudiant-ho, perquè no seria una aplicació només a la Comunitat de Madrid, sinó a tot Espanya, i seria una decisió del govern."


En aquest sentit, Illa ha recordat que fa 21 dies que Madrid està sota mesures molt estrictes i que cal seguir abaixant la corba. Tot i això, ha descartat demanar la pròrroga de l'estat d'alarma en aquesta comunitat.

El govern espanyol proposarà dijous un document d'actuació conjunta amb un sistema de fases o de semàfors amb ràtios de contagis i barems i amb mesures homogènies a aplicar. 


Cal veure'n l'"impacte real"

Des de Catalunya, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, s'ha referit aquest mateix matí, en una entrevista a SER Catalunya, al toc de queda com una "possible solució". Amb tot, ha remarcat que cal esperar a veure quin és l'"impacte real" i l'"efectivitat" que té el toc de queda, per exemple, en aquells estats que ja l'apliquen.

En el mateix sentit s'expressava 24 hores abans el vicepresident amb funcions de president Pere Aragonès. Si bé assegurava que la mesura encara no està sobre la taula, també admetia que la pandèmia ens ha ensenyat a no descartar res.

La consellera de Justícia, Ester Capella, no veu de bon ull que un possible toc de queda s'aprovi a tot l'estat espanyol. "Les solucions s'han d'adoptar en funció de cada territori i de la situació que té", ha afirmat al Tot es mou, de TV3, des d'on ha rebutjat "adoptar mesures per compensar que un determinat territori demani que es faci a tot arreu", en referència a Madrid. 

Per la seva part, el dirigent de Ciutadans Carlos Carrizosa, ha defensat que és una competència que hauria d'acordar el govern espanyol "A igualtat d'indicadors sanitaris i econòmics, igual resposta de l'estat i de les mesures que s'hauran de prendre a tot el territori", ha justificat. 
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut