Hospitals catalans restringeixen totalment o parcialment visites i acompanyants

TV3 entra a l'UCI de l'Hospital de Sant Pau, on els pacients de Covid ja ocupen la meitat dels llits de crítics

Actualitzat

A Catalunya, mentre els contagis continuen augmentant amb força i el risc de rebrot ja supera els 500 punts, els grans hospitals prenen mesures internes i externes. L'Hospital de Bellvitge ha restringit totalment les visites als malalts ingressats i l'entrada d'acompanyants a partir d'aquest dijous.

El Vall d'Hebron o el Clínic ja van limitar l'entrada a les seves instal·lacions la setmana passada a només un acompanyant en casos de pacients pediàtrics, parts, malalts amb dependència o en procés de final de vida, com també a l'Hospital del Mar.

Criteris similars s'apliquen també a la majoria dels principals hospitals catalans, com el Josep Trueta de Girona, els Joan XXIII de Tarragona, l'Arnau de Vilanova, de Lleida, o el Parc Taulí de Sabadell, mentre que a l'Hospital Germans Trias i Pujol, Can Ruti, de Badalona, les visites s'han d'autoritzar prèviament i cal una acreditació per accedir al centre.

Però les mesures més importants són les que es prenen internament de cara a l'evolució de la pandèmia. Alguns hospitals ja avisen que, si segueix aquest ritme en les pròximes hores, hauran de començar a anul·lar activitats programades per fer espai als pacients de Covid.

Des de l'Hospital del Mar, el doctor Robert Güerri, coordinador de la unitat Covid-19, ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que a l'hospital arriben cada cop casos més greus amb el "risc de saturar el sistema".

"Veiem un nombre creixent de persones, potser cada cop més greus, amb la probabilitat que apareguin persones amb formes més greus, que acaben ingressant, i per això d'alguna manera correm el risc que se saturi el sistema."

 

 

TV3 a l'UCI de Sant Pau

La capacitat suficient a les UCI és la preocupació que els centres hospitalaris volen preveure. En els últims dies, l'augment de pacients Covid a les UCI s'ha accelerat. Un equip de TV3 ha entrat a l'UCI de l'Hospital de Sant Pau i ha vist en quina situació estan ara mateix.

A l'Hospital de Sant Pau els pacients de Covid ja ocupen gairebé la meitat de llits de crítics. Segons Mar Vega, supervisora d'UCI de l'Hospital de Sant Pau, no volen repetir la situació que van tenir el mes de març.

"El que més por ens fa és que vinguin com va passar al març, se'ns morien o els salvàvem de molts en molts, era difícil de gestionar, evidentment anaves al greu, al bàsic, a salvar-li la vida."

 

Un avantatge segons Jordi Mancebo, cap de Medicina Intensiva de l'Hospital de Sant Pau, és que "ara, la mortalitat és una mica més baixa" perquè hi ha més temps i més coneixements per ocupar-se d'aquests malalts.

 

Els hospitals ja han començat a fer equilibris per poder combinar l'atenció d'aquests malalts amb tota la resta. I si els nous ingressos segueixen creixent, Xavier Borràs, director mèdic de l'Hospital de Sant Pau, diu que hauran de tornar a ajornar totes les altres activitats.

"És com un tetris, si no tens llits, elimines cirurgia programada, o la desprogrames o l'ajornes, i això genera automàticament llits per poder posar-hi els pacients. Jo no sé si serà la setmana que ve o d'aquí 48 hores."

 

Els hospitals tenen capacitat per engrandir les UCI, però per Borràs el que costa més és aconseguir el personal per fer-les funcionar.

"No hi ha professionals ni infermeres per poder atendre 150 pacients intubats, en aquest moment."

 

Per això, els que viuen cada dia el que passa dins dels hospitals, com Mar Vega o Robert Güerri, apel·len a la responsabilitat i insisteixen que l'única solució possible per fer front a l'epidèmia és reduir els contagis.


Mar Vega: "Si la gent sabés el que és ofegar-se, perquè això és la clau, segurament no farien el que fan a fora."

Robert Güerri: "La infecció es manifesta i ens desborda i no podem fer vida com si no passés res."

 

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut