Sanitaris amb un pacient a l'UCI de l'Hospital de Manresa (ACN / Althaia)
Les UCI van arribar a tenir més de 1.500 malalts de Covid. (ACN / Althaia)

Els hospitals, a un pas de desprogramar operacions no urgents pels ingressos per Covid

A Catalunya hi ha 1.385 persones ingressades als hospitals i 239 són a l'UCI, xifres allunyades de la primera onada, quan hi havia més de 2.300 hospitalitzats

RedaccióActualitzat

Els hospitals de Catalunya estan al límit d'haver de començar a desprogramar operacions no urgents d'aquí una setmana per l'augment d'ingressos per Covid-19. L'epidèmia continua disparada i el risc d'expansió se situa en 466, el punt més alt de tota la pandèmia.

Ho veiem a la gràfica de propagació del risc. Dimarts es va arribar als 466 punts, en aquest ascens imparable des de principis d'octubre, i s'ha superat el pic que es va assolir a la primera onada, que va ser de 454 punts.

Índex de risc de brot a Catalunya
Índex de risc de brot a Catalunya

Però això no vol dir que estiguem pitjor que llavors, perquè en aquell moment només es diagnosticaven els casos greus que arribaven als hospitals i, en canvi, ara, es fan moltíssimes més proves PCR i més de la meitat dels casos diagnosticats són asimptomàtics.

Ingressats hospitals
Ingressats hospitals

I això ho veiem reflectit en les dades d'ingressos hospitalaris i ocupació de les unitats de cures intensives. Ara mateix, a Catalunya, hi ha 1.385 persones ingressades als hospitals i 239 a les UCI. Unes xifres, però, molt allunyades dels màxims assolits a la primera onada: amb més de 2.300 hospitalitzats i 1.520 persones ingressades a les UCI.

Nombre de pacients hospitalitzats per dia a Catalunya
Nombre de pacients hospitalitzats per dia a Catalunya

Fa cinc dies, bona part dels hospitals catalans alertaven a l'ACN de l'increment de la pressió assistencial. D'entre aquests centres destacava el Parc Taulí de Sabadell, on els seus responsables dibuixaven un escenari de "saturació". Aquesta alerta la llançaven quan tot just s'acabava de superar el llindar del miler d'ingressats, amb 1.024, i el nombre de pacients a les UCI se situava en 40.


Hospitals al límit

Els caps dels principals hospitals del país constaten que la segona onada de la Covid està tensionant els centres, i que això arriba a les portes de la temporada de la grip.

El cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic, Àlex Soriano, assegura que si la cosa continua en aquesta línia, s'hauran de plantejar interrompre la cirurgia programada.

El primer que se suspendria serien les operacions no urgents, com ara traumatologies o les cirurgies ambulatòries.

Robert Güerri, coordinador d'unitats Covid-19 de l'Hospital del Mar, augura també uns mesos de situació "límit".

En el següent vídeo, responsables Covid dels centres expliquen el perill d'ajornar intervencions:

La mitjana d'edat dels contagiats ha tornat a pujar respecte a l'estiu, i això tampoc no agrada als sanitaris, que ja han hagut de començar a restringir les visites als hospitals per evitar riscos.

Els responsables de Covid insisteixen que els falta urgentment personal d'infermeria, i recorden la importància de complir les mesures per no arribar a situacions més dràstiques, com el toc de queda decretat a França i que el govern espanyol ja ha posat sobre la taula.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut