Hong Kong aprova una nova llei de seguretat que posa encara més traves a l'oposició

La llei de seguretat nacional que ha aprovat el Parlament endureix les penes per casos de traïció, secessió o sedició i retalla encara més els drets i llibertats a l'antiga colònia

Actualitzat

Hong Kong ha aprovat una nova llei de seguretat nacional que els opositors asseguren que amenaça encara més els drets i llibertats de la regió administrada per la Xina. La norma entrarà finalment en vigor després de diversos intents fallits els darrers anys arran de la forta pressió popular en contra de la seva aplicació.

El text, conegut com a Article 23, ataca severament la dissidència i preveu dures penes de presó, i fins i tot cadena perpètua, per a crims com ara la traïció, la insurrecció, la sedició, el sabotatge, la revelació de secrets o la interferència externa en afers de l'antiga colònia.

En una prova que Hong Kong està governat per "patriotes", tal com ha dissenyat Pequín durant dècades, la llei de seguretat nacional s'ha aprovat per absoluta unanimitat dels 89 diputats que integren el parlament del territori autònom.

Les autoritats locals, designades pel govern central xinès, la consideren necessària per prevenir l'auge dels moviments que busquen més autonomia i llibertats per a Hong Kong i per impedir que es repeteixin incidents com els del 2019.

Llavors, les manifestacions pro democràtiques van derivar en enfrontaments amb la policia. Centenars de milers de ciutadans van protestar contra el projecte de llei d'extradició a la Xina, que l'exprimera ministra de la regió Carrie Lam va acabar retirant.

El governador de Hong Kong, John Lee Ka-chiu (esquerra), durant una trobada amb el president de la Xina, Xi Jinping, en una foto d'arxiu
El governador de Hong Kong i impulsor de la llei, John Lee Ka-chiu (esquerra), durant una trobada amb el president de la Xina, Xi Jinping, en una foto d'arxiu (Europa Press)

L'actual cap de govern de Hong Kong, John Lee Ka-Chiu, s'ha referit a l'aprovació de la nova norma de seguretat com un "moment històric que hem estat esperant durant 26 anys, 8 mesos i 19 dies".

De fet, ha passat ja més d'un quart de segle des que el govern del Hong Kong, ja retornat a sobirania xinesa, va fer el primer intent d'aprovar aquesta llei, però l'oposició popular ho va frenar.

Ara ha estat impossible. Aquesta nova legislació estreny encara més el cercle sobre tot indici d'oposició democràtica, ja molt esclafada, per la llei de seguretat nacional xinesa que va entrar en vigor el 2020.

Un manifestant gesticula davant agents de policia en una manifestació contra l'aprovació de la llei de seguretat nacional de Hong Kong, l'any 2020
Un manifestant gesticula davant d'agents de policia en una manifestació contra l'aprovació de la llei de seguretat nacional de Hong Kong, l'any 2020 (Europa Press)

Els opositors denuncien que la llei que obre la porta a detencions arbitràries

Organitzacions pro drets humans, governs locals i els demòcrates de Hong Kong exiliats han denunciat la vaguetat dels supòsits que contempla la llei perquè consideren que permet acusar particulars i empreses arbitràriament.

El nou marc legal suposa un canvi significatiu en una plaça financera valorada històricament per la seva solidesa legal. A més, la norma inclou una clàusula d'extraterritorialitat que els crítics consideren que podria servir per restringir la llibertat d'expressió i la dissidència més enllà de la jurisdicció xinesa.

Desenes de demòcrates de Hong Kong són a l'exili o a la presó, condemnats o pendents de judici per les protestes del 2019, o simplement per formar part del moviment democràtic.

 

ARXIVAT A:
XinaHong Kong
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut