Pas enrere de la primera ministra, que els opositors qüestionen (Reuters)
Pas enrere de la primera ministra, que els opositors qüestionen (Reuters)

El govern de Hong Kong declara "morta" la llei d'extradició i l'oposició no s'ho creu

Davant l'onada de protestes, la primera ministra ha admès que el projecte de llei ha estat un fracàs i que investigaran la violència policial

RedaccióActualitzat

El govern de Hong Kong ha fet un pas enrere amb el projecte de llei sobre l'extradició a la Xina, que ha generat una insistent i massiva onada de protestes, les més importants des que aquest enclavament va deixar de ser colònia britànica, fa 22 anys. La primera ministra, Carrie Lam, ha donat per "mort" el text i ha admès que els treballs per tirar-lo endavant han estat un fracàs. També ha anunciat que investigarà l'actuació policial durant les manifestacions multitudinàries.

Lam, però, no ha aclarit del tot si és la retirada definitiva de la norma, com volen els opositors.

"He posat fi de manera gairebé immediata a l'aplicació de l'esmena, tot i que encara hi ha dubtes sobre si el govern reprendrà el procés al consell legislatiu. Però, ho repeteixo, ara mateix, aquest no és el pla. El projecte de llei està mort."

 

Carrie Lam durant la declaració d'aquesta matinada (Reuters)


L'aprovació d'aquesta llei obligaria qualsevol ciutadà de Hong Kong a haver de donar explicacions davant dels tribunals xinesos si ho requerissin. Això posaria en risc una bona part de les llibertats de què gaudeixen els habitants del territori, en contraposició als de la Xina continental.


Els opositors no aturaran les mobilitzacions


Però el projecte de llei queda, de moment, apartat. O això és el que diu, almenys, Carrie Lam. Un pronunciament que el Front Civil de Drets Humans no veu gens clar.

El principal promotor de les protestes a Hong Kong ha avançat que continuaran les mobilitzacions fins que el govern no atengui les seves cinc demandes: la retirada definitiva del projecte, la dimissió de Lam, que les protestes es deixin de considerar disturbis, la llibertat dels detinguts i l'obertura d'una investigació sobre la violència policial.

 

Tot i l'anunci del govern, les mobilitzacions massives es continuaran convocant


El portaveu internacional d'aquest front, Bonnie Leung, ha dit davant del Parlament que la declaració de la cap del govern "no significa res nou".

"Lam encara rebutja dir que retira la iniciativa. No podem trobar la paraula 'morta' en cap de les lleis de Hong Kong ni en cap dels procediments legals del Consell Legislatiu."


Amnistia Internacional tampoc es mostra gens convençuda que la llei es retiri de manera total. El director de l'ONG a Hong Kong, Man-kei Tam, qualifica d'"ambigües" les paraules de Lam:

"La negativa de Lam a reconèixer les conseqüències fatals del projecte de llei d'extradició continua inflamant la situació. L'ús de la força a la manifestació del 12 de juny és una violació del dret internacional."


Segons Amnistia Internacional, s'hauria d'obrir una investigació "independent, imparcial, efectiva i ràpida" sobre les accions policials d'aquell dia.

 

 

 

Manifestants amb paraigües, el símbol de les protestes (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Hong KongDrets humansXina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut