Ramallah

Hamas i Al-Fatah acorden que Abbas presideixi un govern d'unitat palestí

Les dues faccions palestines Al-Fatah i Hamas han signat la reconciliació després de quasi sis anys d'enfrontaments. L'acord estableix que el president Mahmud Abbas dirigirà un govern de transició que s'encarregarà d'organitzar eleccions, previstes per al pròxim 4 de maig. La cerimònia per formalitzar el pacte s'ha celebrat a Doha, a Qatar. El líder de Hamas, Jaled Meshal, i Abbas han signat l'acord per a la formació d'un nou executiu d'unitat nacional que tindrà com a missió preparar les pròximes eleccions i reconstruir la franja de Gaza.

RedaccióActualitzat
Abbas ha assegurat que aquest pacte se signa "amb la intenció d'aplicar tot el que fa a les eleccions i la reconciliació interna", mentre Meshal ha reiterat per dues vegades la serietat de totes dues parts "per tancar les ferides, acabar amb la divisió, aplicar la reconciliació i enfortir la unitat palestina en tots els àmbits". El seu discurs ha estat transmès per la cadena de televisió Al-Jazeera.

Segons el document signat, el futur "govern de consens nacional" inclourà tecnòcrates palestins independents i tindrà com a missió gestionar les eleccions legislatives i presidencials.

A més, totes dues parts han coincidit amb la voluntat de reactivar el Consell Nacional Palestí, el màxim òrgan representatiu de l'Organització per a l'Allibertament de Palestina (OLP), en paral·lel a l'organització dels comicis. En aquest sentit, han fixat una nova reunió al Caire el pròxim 18 de febrer.

L'acord entre Al-Fatah i Hamas posa fi a una disputa que es remunta al juny del 2007, quan els islamistes van aconseguir el control de la franja de Gaza després d'expulsar les forces leials a Abbas. Aleshores es van crear dos governs palestins, un de Hamas a Gaza i l'altre de l'ANP, vertebrat per Al-Fatah, a Cisjordània.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut