Guerra del Iemen: denuncien Espanya a la Haia per venda d'armes a l'Aràbia Saudita
Els bombardejos de la coalició liderada per l'Aràbia Saudita al Iemen no paren (EFE/Yahya Arhab)

Guerra del Iemen: denuncien Espanya a la Haia per venda d'armes a l'Aràbia Saudita

Un document enviat per diverses ONGs esmenta l'ús de l'avió Eurofighter, fabricat a Espanya, per bombardejar el Iemen

RedaccióActualitzat

La guerra del Iemen és "la pitjor crisi humanitària del nostre temps", segon les Nacions Unides. Desenes de milers de persones han mort durant 5 anys de guerra. La fam i el còlera castiguen, a més a més, aquest país de la península Aràbiga on viuen 30 milions d'habitants. Tres de cada quatre persones estan en situació de vulnerabilitat.

I és un conflicte amb molts implicats. Enfronta la coalició sunnita que lidera l'Aràbia Saudita, amb el suport dels Estats Units, amb els rebels houthis, la milícia xiïta, que té el suport de l'Iran. Però hi ha altres països, també Espanya, que participen en la venda d'armament.

Els últims dies, les denúncies de crims de guerra contra la població civil del Iemen han arribat a la Haia. Diverses ONGs han demanat a l'oficina del fiscal del Tribunal Penal Internacional que investigui els alts responsables de les empreses d'armament i dels governs que fan arribar material militar a l'Aràbia Saudita.

 

Efectes d'un atac de la coalició (EFE/Yahya Arhab)

 

L'Eurofighter, que fabrica Espanya, l'útilitza l'Aràbia Saudita al Iemen


Aquesta investigació inclou Espanya. Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, diu que el document cita, entre d'altres, un avió militar d'una filial espanyola del grup Airbus.

"L'informe esmenta d'una manera molt clara l'ús de l'Eurofighter per part de l'Aràbia Saudita per bombardejar el Iemen. L'Eurofighter es fabrica, en part, a Espanya, específicament a Illescas, a Toledo. El fabrica Airbus."


Linde Bryk, assessora legal del Centre Europeu de Drets Constitucionals i Humans, lamenta que les vendes continuïn, tot i la informació disponible sobre les atrocitats comeses al Iemen.

"Encara que tinguis una llicència per exportar, això no vol dir que tinguis l'obligació d'exportar. Vol dir que tens l'opció de no exportar."


Segons el Centre Delàs d'Estudis per la Pau, Espanya ha exportat més de 1.000 milions d'euros en armament, entre avions de guerra, explosius, munició i bombes a l'Aràbia Saudita. Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit també hi participen.

Ara, el fiscal del tribunal de la Haia haurà de decidir si accepta encarregar-se de la investigació o si opta per convidar les Fiscalies dels estats a encarregar-se'n.

 

 

ARXIVAT A:
Aràbia SauditaExèrcit espanyolDrets humans
Anar al contingut