Granges de pollastres i d'ous ecològics en perill per l'increment de preus

L'encariment de l'energia i d'altres matèries primeres deixa sense marge alguns productors i posa en perill la continuïtat del negoci

RedaccióActualitzat

Amb l'enfilada dels preus de la llum i de les matèries primeres, algunes granges de pollastres i d'ous ecològics treballen sense marge de benefici. Temen que l'única sortida sigui tancar el negoci, perquè els números no els surten. L'electricitat s'ha encarit un 50%, i el pinso i el cartró, un 40%. 

El sector reclama més ajuda de les administracions per fer front a l'encariment dels costos de producció. En el cas de les granges de pollastres, ara s'hi afegeix un altre perill: l'entrada de pollastre procedent del Marroc. El sector assegura que no compleix amb els requisits que se'ls exigeix a la Unió Europea. Els ramaders demanen uns preus de referència que reflecteixin la realitat. 

Néstor Serra, productor i responsable d'Integració d'Unió de Pagesos, parla de fer un control de preus.

Tenir un observatori de preus. Que sapiguem el que ens costa fer un animal a les granges, sigui pollastre, porc o boví. 

L'increment de costos ha fet que a la Llotja de Bellpuig, la de referència a l'Estat, la cotització del preu del pollastre hagi pujat un 40% des de principis d'any, un fort augment que, segons assegura el sector, no ha arribat al consumidor. 


Els petits productors d'ous ecològics, també en perill

La majoria de petits productors d'ous ecològics són explotacions familiars i l'encariment del pinso i el cartró els obliga a vendre el producte a preu de cost. No poden competir amb els preus de les grans empreses i això els fa perillar.

Teresa Cumbriu, productora d'ous ecològics, assegura que hi ha confusió entre els consumidors.

Fan producció massificada, en grans granges, i també es compra ou que no és català, que ve de fora. El consumidor, arriba un punt que està tan confós que es pensa que menjar ous de pagès o de gallines en llibertat és el mateix que ecològic

Per evitar tancaments de granges, una vintena d'empreses han creat l'entitat Famílies d'Ous Ecològics de Catalunya. Esperen que això els doni visibilitat i més força davant l'administració. Ja han demanat  a la Generalitat que reconegui el seu segell propi d'ous ecològics de petits productors, i que es facin més inspeccions per evitar males praxis. 

Aquest és el testimoni de dues explotacions familiars d'ous ecològics de l'Empordà:

ARXIVAT A:
AlimentacióConsumEconomia de butxacaRamaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut