Madrid

Grande-Marlaska: "Acabarem sabent qui hi ha darrere del Tsunami Democràtic"

El ministre de l'Interior en funcions assegura que els serveis d'informació ho estan investigant

RedaccióActualitzat

El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat aquest dimarts que el seu ministeri està investigant l'organització Tsunami Democràtic.

Entrevistat a TVE, el ministre ha admès que encara no saben qui hi ha al darrere, però ha afirmat que ho acabaran sabent:

"Evidentment que hi ha investigacions, tenim uns serveis d'intel·ligència i d'informació realment eficaços i no dubti que acabarem sabent qui hi ha al darrere d'aquests moviments del Tsunami Democràtic."

 

 

Tsunami Democràtic és l'organització que aquest dilluns va liderar les protestes per la sentència del judici del procés, proposant l'ocupació de l'aeroport del Prat i també l'intent de bloqueig per carretera al de Barajas.

Fonts del Ministeri de l'Interior han assegurat que la investigació no té res a veure amb la ideologia d'aquesta organització, sinó que se centra en aquestes accions perquè van afectar infraestructures estratègiques.

La proporcionalitat dels Mossos

En l'entrevista, el ministre en funcions ha elogiat l'actuació dels cossos policials a l'aeroport d'aquest dilluns, sobretot la dels Mossos:

"Jo crec que és més que evident, veient les imatges, la més que proporcionalitat, necessitat i idoneïtat de l'actuació dels Mossos, de la Policia i de la Guàrdia Civil. Sobretot vull dir els Mossos, perquè són els que van estar més en primera línia, com els correspon en la salvaguarda de l'ordre públic."

"Em sembla que queda més que manifesta aquesta proporcionalitat, només veure el llançament de tanques, d'extintors, tot el que transcendia d'una manifestació pacífica."

De resultes de l'actuació policial hi ha hagut desenes de ferits, entre els quals un jove que pràcticament ha perdut un ull i un altre que ha perdut mig testicle.

Una expressió de Jordi Cuixart

Tsunami Democràtic es va donar a conèixer a principis de setembre presentant-se com una campanya que pretenia donar resposta a la sentència mitjançant la lluita no violenta.

Bona part dels líders independentistes, entre els quals Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Quim Torra, Marta Rovira i Mireia Boya, van fer-se'n ressò immediatament.

Al voltant d'aquest nom, basat en una expressió feta servir sovint des del 2017 pel president d'Òmnium, Jordi Cuixart, les últimes setmanes s'han fet ocupacions d'entitats bancàries i empreses contràries a l'independentisme.

La setmana passada els perfils a les xarxes socials de Tsunami Democràtic van augmentar exponencialment de nombre de seguidors, sobretot a Telegram, Twitter i Instagram.

En paral·lel, aquests perfils anaven emetent missatges organitzant mobilitzacions a les universitats i demanant als ciutadans que es preparessin:

 

 

Aquest dilluns, i mentre durava l'ocupació de l'aeroport del Prat, ha promogut que els seguidors s'instal·lin una aplicació de mòbil Android a través de la qual pretén organitzar mobilitzacions no violentes els pròxims dies.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut