Batalla campal entre policia i manifestants al costat del pàrquing de la T1 (Albert Gea/Reuters)
Batalla campal entre policia i manifestants al costat del pàrquing de la T1 (Albert Gea/Reuters)
Sentència procés

Càrregues a l'aeroport del Prat, bloquejat per les mobilitzacions contra la sentència

Poc abans de les 10 de la nit, Tsunami Democràtic ha donat per acabada la protesta, que ha arribat a tallar tots els accessos

RedaccióActualitzat

Després de més de vuit hores de bloqueig, Tsunami Democràtic ha donat per acabada poc abans de les 10 de la nit la protesta a l'aeroport del Prat. Aquesta instal·lació clau ha estat el primer objectiu del moviment, anunciat a la plaça de Catalunya després de fer-se pública la sentència del judici del procés.

A l'hora de desconvocar la mobilització, milers de persones continuaven a les portes de la terminal 1 i també als pàrquings. En menor mesura, també hi havia concentrats a la zona de facturació. De mica en mica, la situació s'ha anat normalitzant, amb llargues cues per recollir maletes a la T2, on han fet anar els passatgers de tots els vols.

El resultat de la mobilització ha estat el caos als accessos i, segons Aena, un centenar de vols cancel·lats, dels més de 1.000 previstos aquest dilluns.

La gentada als accessos a la terminal T1 (Albert Gea/Reuters)

Mentre ha durat la protesta, Aena ha dit que s'han "habilitat procediments" per traslladar passatgers d'arribada de la T1 a la T2, on poden agafar el transport públic. Les instal·lacions estaven blindades per la policia i es feia difícil que la gent pogués entrar o sortir. S'han vist turistes arrossegant maletes per camins de pedra per anar de la T2 a la T1.

Els Mossos han informat que han detingut una persona a la línia 9 del metro, camí de l'aeroport. Aquest punt ha estat l'epicentre de les mobilitzacions d'aquest dilluns, però hi ha hagut molts més talls de carreteres i vies de tren. Tsunami Democràtic ha anunciat que les accions continuaran.

Batalla campal al final de la protesta

La tensió al Prat ha estat creixent. A última hora, alguns concentrats han improvisat una barrera amb palets, han llançat fum i han fet servir mànegues d'aigua.

Aldarulls a les portes de la terminal T1 (Albert Gea/Reuters)

 

 

Els Mossos han alertat d'una càrrega per aturar un grup "amb actitud violenta" que ha fet "barricades i llançaments" contra els agents:


Cap a les 11 de la nit, mentre molta gent se n'anava de l'aeroport, un grup reduït de manifestants ha cremat branques al mig de la carretera. També ha llançat pedres al dipositiu policial, que ha avançat amb els escuts i ha fet retrocedir els concentrats. Els policies han disparat projectils.


Ocupació de l'aeroport

Durant la tarda s'han succeït les imatges de la gentada, sobretot als accessos. Quan ja s'havia fet fosc s'han sentit crits d'"A por ellos".

Milers de persones han seguit la crida de Tsunami Democràtic per bloquejar l'aeroport (Quique García/EFE)

 

 

 

 

 

Davant el degoteig de manifestants, la policia ha recordat que accedir a zones restringides de l'aeroport suposa un delicte greu.

Poc abans de les 9 del vespre, un centenar de persones que estaven assegudes bloquejant el control de seguretat de l'aeroport a la T1 des de feia hores han marxat voluntàriament. Els Mossos els han acompanyat.

 

Càrregues policials a l'aeroport

En diversos moments hi ha hagut tensió en aquesta mobilització i els Mossos i la Policia Nacional han intervingut per reduir manifestants. També han rebut uns quants periodistes, en algun cas per una pedra llançada pels manifestants.

Els cops s'han repetit al vespre, a la zona del pàrquing de la T1.

Emergències Mèdiques ha indicat que, al llarg de la jornada, ha fet 78 assistències, 75 de les quals a la terminal 1, i que 10 han requerit trasllat a centres sanitaris. El SEM ha confirmat que hi ha un cas de lesió ocular, que està pendent d'avaluació hospitalària.

Des de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans han denunciat que la Policia Nacional ha disparat bales de goma, prohibides a Catalunya, on els Mossos fan servir les de "foam".

 

Policies intervenint contra els manifestants que han bloquejat la T1 (Albert Gea/Reuters)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


El col·lectiu La Forja ha denunciat que hi ha hagut càrregues dels Mossos d'Esquadra als accessos del metro a la terminal T1.

 

 

Alguns manifestants han denunciat l'ús de gasos lacrimògens, però els Mossos ho han desmentit i han afirmat que es tracta d'extintors que han obert els participants a les protestes.


Segons els Mossos, en algun cas s'han fet servir bales de "foam" per guanyar espai als manifestants i evitar que entressin amb força a la terminal.

Un altre vídeo mostra un furgó arrossegant unes noies.

 

Una dona estesa a terra als accessos a la T1 després de la intervenció policial (Albert Gea/Reuters)


Al migdia, Arran també ha informat de càrregues policials contra les persones que s'havien concentrat a la terminal:

 

Els equips sanitaris atenen un ferit per les càrregues a l'aeroport del Prat (Alejandro García/EFE)


En altres moments, la policia ha desallotjat els concentrats a dins de la terminal, un per un.

 

A peu cap a l'aeroport

El bloqueig dels accessos a l'aeroport ha estat notable i no s'ha començat a normalitzar fins a quarts de 12 de la nit. Ja feia una estona que la C-31 s'havia reobert, però l'embús era considerable.

El moment més complicat ha estat a les dues del migdia, quan s'han tallat totes les vies d'accés cap a l'aeroport. La carreteres d'accés a les terminals, la línia 9 del metro i el servei de rodalies han estat completament interromputs durant més de mitja hora.

A dos quarts de tres s'ha recuperat la circulació dels trens de Rodalies.

En el cas del metro, pocs minuts abans de les quatre de la tarda s'ha recuperat el servei de la línia 9, però només des de la T2, no des de la terminal principal, que és on operen la majoria de companyies aèries. No ha estat fins a la nit que el metro ha tornat a funcionar amb normalitat.

Davant la imposibilitat d'accedir a l'aeroport en transport públic o per carretera, milers de persones han decidit enfilar la Gran Via i la C-31 en direcció al Prat. Aquesta via ha quedat tallada a la circulació de vehicles a conseqüència del gran nombre de persones que hi han circulat.

 

 

 

També han hagut d'arribar a peu fins a la terminal pilots i personal de cabina de diverses companyies aèries.

 


Algunes de les persones que caminaven per la Gran Via en direcció a l'aeroport expliquen que eren dins dels trens de Rodalies que s'han anul·lat, que els han desallotjat dels trens i han decidit continuar el camí a peu.


"Els segadors" i "L'estaca" a l'aeroport

Durant la protesta han ressonat a l'aeroport cants com "Els segadors" o "L'estaca".

 

 

Entre els usuaris que han quedat bloquejats a l'aeroport hi ha l'exseleccionador espanyol i exentrenador de l'Espanyol Javier Clemente.

 

Concentració també al control aeri de l'aeroport

Un centenar de persones s'han concentrat als accessos del centre de control aeri de l'aeroport, que és a la localitat de Gavà, segons han confirmat els Mossos d'Esquadra.

 

 

Des del migdia, una part dels manifestants contra la sentència del judici del procés s'han mobilitzat cap a l'aeroport del Prat seguint la crida del moviment Tsunami Democràtic.

El col·lectiu ha fet una crida a "aturar l'activitat de la T1 de l'aeroport del Prat" per rebutjar les penes per als encausats. En un comunicat, Tsunami Democràtic reivindica "el caràcter estrictament gandhià i no-violent" de l'acció i del mateix moviment.

 

 

 

Desenes de motoristes han aparcat els seus vehicles als accessos a l'autovia que porta fins a l'aeroport i han bloquejat el pas dels furgons policials.
ARXIVAT A:
Transport públicJudici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut