Madrid

Garzón prohibeix la presentació de la nova marca electoral abertzale perquè podria ser hereva de Batasuna

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha ordenat la prohibició de l'acte que l'esquerra abertzale ha convocat per demà a Barakaldo, a Guipúscoa, per presentar la nova marca electoral per als comicis municipals del maig. El magistrat considera que aquesta formació podria ser una continuació de la il·legalitzada Batasuna. En la seva resolució, però, deixa una porta oberta per evitar la suspensió si es justifica àmpliament i expressament la renúncia a qualsevol menció directa o indirecta a aquesta formació política. Prèviament, el fiscal de l'Audiència Nacional Javier Zaragoza havia sol·licitat la suspensió de l'acte.

Actualitzat
El fiscal de l'Audiència Nacional s'ha pronunciat per primera vegada sobre la nova marca electoral amb què l'esquerra abertzale vol concórrer a les eleccions municipals del pròxim 27 de maig, Abertzalen Sozialisten Batasuna. I ho ha fet per demanar la suspensió de l'acte oficial de presentació. Una petició a la qual el jutge Baltasar Garzón ha accedit. El magistrat de l'Audiència considera que hi ha "diversos elements" que determinen que ASB és una "aparent continuació de la mateixa Batasuna". Garzón, però, assegura que permetrà la celebració de l'acte si els convocants justifiquen que no mencionaran ni directa ni indirectament a Batasuna durant el seu transcurs.

De les al·legacions del ministeri fiscal es desprèn que no té cap dubte de la relació entre ASB i la il·legalitzada Batasuna, així com altres organitzacions pròximes a la banda terrorista ETA. Segons ell, tant la denominació del nou partit com el fet que almenys dos dels membres formin part de l'actual mesa nacional de Batasuna permet concloure que es tracta d'una formació successora d'aquesta.

El criteri de la fiscalia contrasta amb el del govern basc, que aquest dijous afirmava que, d’acord amb un informe de l'Ertzaintza, no existien proves que vinculessin de forma expressa i manifesta Batasuna amb l'acte de Barakaldo. La celebració estava prevista al Bilbao Exhibition Center i la reserva d'aquest espai la va fer el membre de la mesa nacional de Batasuna Karmelo Landa.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut