Barcelona

García Albiol demana a Mas que explori pactes amb C's i PSC per evitar dependre de la CUP

El líder dels populars catalans ha acusat Mas de "deslleialtat institucional" per haver reclamat un nou finançament l'any 2012, quan Espanya "estava debatent-se entre ser rescatada per la UE o tirar endavant"

Ramon RadóActualitzat

El cap del Partit Popular al Parlament de Catalunya, Xavier García Albiol, ha qualificat de "cinisme polític" el discurs de l'aspirant a la presidència, Artur Mas, en el debat d'investidura i l'ha emplaçat a buscar acords amb formacions com Ciutadans o el PSC per evitar dependre "de deu diputats que aposten per trencar-ho absolutament tot", en referència a la CUP. Per García Albiol, la intervenció de Mas es pot resumir en quatre conceptes: debilitat, submissió, mentida i odi contra Espanya.

Una de les principals crítiques fetes a les paraules de Mas ha estat per haver qualificat la democràcia espanyola "de baixa qualitat", una afirmació que ha considerat "tremendament injusta i tremendament greu" perquè "és insultar milers i milers i milions d'homes que han treballat per consolidar aquesta democràcia".

"Aquesta democràcia que vostè afirma que és de baixa qualitat és la que li ha permès a vostè aprovar ahir una proposta que és inacceptable i totalment il·legítima."

Albiol ha començat la seva intervenció citant el president nord-americà Abraham Lincoln. Pel cap de files del PPC, la frase "pots enganyar tothom durant algun temps, fins i tot pots enganyar algunes persones sempre, però no pots enganyar tothom sempre" és "el millor exemple" per valorar les paraules de Mas.

Demana explorar "una nova majoria" en comptes de pactar amb la CUP

El president del grup parlamentari del PPC ha advertit durant bona part del seu discurs del perill que creu que suposa la CUP, una formació que ha qualificat de "partit radical, antisistema, amb plantejaments estrafolaris". En aquest sentit, ha demanat a Mas "una reflexió serena" per intentar "explorar possibilitats d'arribar a acords institucionals" per formar "una nova majoria" que garanteixi que "el govern de Catalunya no depengui d'un partit antisistema com la CUP".

També ha avisat Mas que "vol iniciar un procés cap a una aventura rupturista que no té el suport de la majoria dels catalans" sinó, com a màxim, "d'una tercera part", perquè ha xifrat el suport a la independència en les eleccions del 27-S en "el 36% del cens electoral".

Pel que fa a la negativa del govern de Mariano Rajoy de dialogar amb la Generalitat sobre el dret a decidir, el president del grup popular ha indicat que "és difícil" que qualsevol executiu espanyol vulgui parlar amb qui "té com a únic plantejament trencar Catalunya de la resta d'Espanya".

"És impossible que el govern d'Espanya es pugui asseure amb vostè perquè els plantejaments que està fent són inassumibles per qualsevol govern democràtic."

"Si algú ha actuat amb deslleialtat ha estat vostè"

El líder dels populars catalans ha acusat Mas de "deslleialtat institucional" per haver reclamat un nou finançament l'any 2012, quan Espanya "estava debatent-se entre ser rescatada per la UE o tirar endavant". Albiol ha dit que el candidat de Junts pel Sí va "intentar tapar els conflictes que tenia per les retallades".

"En uns moments en què aquest país estava, parlant en termes clínics, en una llitera amb respiració assistida a punt de ser intervingut per la Unió Europea, quina resposta esperava per part del govern d'Espanya?"

Al final de la seva intervenció, Albiol ha anunciat que els onze diputats del PPC votaran en contra de la candidatura de Mas i ha baixat de l'estrada entre els aplaudiments dels diputats populars i, sorprenentment, amb els aplaudiments -irònics- de part del grup de la CUP.

Mas: "No tenim res contra Espanya i, ni molt menys, odi"

En la seva rèplica, Mas ha explicat que no va demanar "ni un sol cèntim d'euro" a Mariano Rajoy el setembre de 2012, sinó "un sistema bilateral de finançament, igual que tenen altres", però el president espanyol "va tancar la porta amb pany i forrellat".

El candidat a la presidència ha retret a Albiol l'ús de la paraula "odi" en el seu discurs i ha remarcat que no té "res contra Espanya i, ni molt menys, odi", apel·lant als "llaços fraternals, històrics, culturals, lingüístics, polítics, econòmics, comercials" que hi ha amb Espanya.

"La controvèrsia nosaltres en aquest moment no la tenim amb Espanya, la tenim amb l'estat espanyol. I li asseguro una cosa: d'odi cap a Espanya, gens ni mica."

Mas ha respost a la cita de Lincoln de García Albiol amb una frase d'un altre president nord-americà, John F. Kennedy: "la gran revolució en la història de la humanitat, del passat, del present i del futur, és la revolució d'aquells i d'aquelles que estan decidits a ser lliures".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut