Barcelona

Mas: "Sense investidura, no hi ha govern definitiu i conseqüentment el procés queda encallat"

El candidat a president: "Catalunya és un país en moviment, ningú pot aturar la voluntat majoritària d'un poble que avança i no podran frenar l'anhel íntim de milers de persones"

Marta CarnicéActualitzat

Poques hores després que s'aprovés la declaració d'inici del procés d'independència, Artur Mas ha fet el seu discurs com a candidat a la presidència de la Generalitat al ParlamentL'ha iniciat dient que la seva candidatura és fruit del mandat democràtic aconseguit a les urnes amb uns resultats mai obtinguts fins ara. Un "aval democràtic" "molt sòlid i ferm". ha definit.

Mas, però, ha denunciat l'actitud d'"un estat de tics i reflexos predemocràtics"que nega l'expressió democràtica d'un poble. "L'estat continua donant l'esquena al diàleg" i segueix amb la "dinàmica de dinamitar ponts d'entesa". Davant tot plegat, ha lamentat:

"Resulta simptomàtic que no hagi demanat reunir-se en cap institució del país. Per parlar de Catalunya es convoca a tothom menys els representants de Catalunya. Frega el ridícul i està molt lluny del fair play institucional".

A més, s'ha preguntat, en castellà: "Qui vol viure en un estat que tracta als demòcrates com si fossin delinqüents? Qui es pot sentir atret per un estat que pretén fer callar la democràcia?". I ha continuat: "Els que se sorprenen amb la resolució d'avui és que no han sabut llegir els resultats de les eleccions". Tot i això, ha admès: "Som conscients que en no haver superat el llindar del 50% dels vots emesos obliga reconduir el procés tenir en compte a la realitat del país".

Després d'oferir "voluntat de diàleg amb l'estat espanyol i la comunitat internacional", un diàleg "sincer", ha dit, per "garantir la seguretat jurídica i evitar perjudicis innecessaris", Mas ha manifestat:

"Catalunya és un país en moviment, ningú pot aturar la voluntat majoritària d'un poble que avança i no podran frenar l'anhel íntim de milers de persones".

"Un moviment majoritari, pacífic i transversal per sobre d'ideologies i sigles dels partits", ha dit, en què "no hi sobra ningú":

"Per aconseguir l'Estat català fa falta tothom: tothom que hi cregui i s'hi comprometi. No sobra ningú"

Després de recordar que la legislatura seria de només 18 mesos. Mas ha refermat: "El repte del mandat és transformar l'autonomia en l'Estat català". "Per fer què?, s'ha preguntat al si de la cambra: "Per fer de Catalunya un país més just, equitatiu, segur i saludable; amb més feina, estable, dinàmic i creatiu, i un país més transparent, modern i de més bones pràctiques".

Les prioritats del nou govern

Mas ha presentat un programa de govern social-demòcrata amb tocs ecosocialistes. Entre les prioritats, un pla d'emergències socials, una renda mínima garantida, protecció del dret a l'habitatge, salut, una escola catalana inclusiva, suport a les famílies i a la gent gran, accés a la cultura; un país acollidor o la creació de l'agència catalana de la Seguretat Social, que, segons diu, pot millorar les prestacions socials dels catalans, incloses les pensions. A més,ha defensat que cal un país amb més i millor feina" i, per tant, promoure un model econòmic sòlid "amb nivells moderats d'atur de països equivalents al nostre" i acabar amb "models especulatius propis d'èpoques passades".

El candidat a president ha defensat també que "cal treballar en aquesta legislatura en la confiança i la transparència", posar al dia les institucions i acostar-les a la ciutadania.

"És necessari que tothom sàpiga que les institucions són clares i segures, netes i transparents i la percepció no és aquesta." 

En aquest sentit, Mas es fixa també diverses prioritats, com l'elaboració dels marcs legals del procés constituent. "El nou estat ha de néixer de la confiança entre l'administrador i l'administrat" i, amb aquest objectiu, el govern impulsarà un llibre blanc o una nova llei electoral de Catalunya. També cal impulsar una administració pública "més àgil, moderna, eficient, lleial i col·laborativa" en un país amb més justícia i seguretat. Per fer-ho, ha sentenciat:

"Ens cal no un govern en funcions sinó un govern definitivament constituït per promoure amb l'estat la negociació i parlar nivell internacional".

"Arribats a la cruïlla hem de triar entre subordinació i llibertat"

"Estem en una cruïlla de camins que la decisió col·lectiva assenyala el rumb durant molts anys", ha dit. Per això, reclama que "no errem en la tria del camí. Tenim l'oportunitat de fer un país nou, millor del que tenim, en tots els aspectes i totes les seves dimensions".

Sigui com sigui, "arribats a la cruïlla -ha dit- hem de triar entre subordinació i llibertat. La subordinació es còmode però te un cost, la llibertat és incòmode perquè té un preu". A més, tot i admetre que entre subordinació i llibertat, hi ha diversos camins, ha recordat que hi hagut "més de 100 anys de camins intermedis i de terceres vies" i "després de tants intents, on som?", ha preguntat.

"L'estat espanyol té intolerància a la realitat nacional catalana

Mas ha lamentat que "l'estat espanyol té intolerància a la realitat nacional catalana". En la mateixa línia, ha criticat que l'estat espanyol no vol comprendre, sinó destruir. "Se sent atacat", ha dit, quan "s'hauria de sentir qüestionat". Davant de tot plegat, conclou que l'estat "està incapacitat" per estar a l'alçada al que li demana Catalunya.

Ara bé, "sense investidura -conclou- no hi ha govern definiti  i conseqüentment el procés queda encallat". "Una arrencada tan potent de legislatura, mereix un govern que estigui a l'alçada", ha continuat, i ha afegit: "No s'entendria de cap manera que tinguéssim un Parlament plenament operatiu convivint amb un govern en funcions".

Mas ha acabat el seu discurs amb una nova metàfora marinera. "Si no hi ha sintonia entre el timó i les veles pot ser que el vaixell tombi i no es pugui redreçar. Sabem que la navegació no serà plàcida; però, sense sortida a port, quedem aturats. Un preu massa alt", ha sentenciat. I ha fet una darrera una crida: "Només depén de nosaltres que aquesta setmana s'orientin bé les veles per aprofitar el vent del 27-S".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut