Fridays For Future diu que la cimera del clima els silencia: "La COP25 ens ha fallat"

El govern espanyol en funcions admet la "desesperació" d'alguns països davant els obstacles que les grans potències posen per arribar a acord a la Cimera del Clima, que acaba aquest divendres

Irene Vaqué ReigActualitzat

Creix la distància entre activistes i polítics per la falta d'acords a la Cimera del Clima que es fa a Madrid i que ha d'acabar aquest divendres. El moviment Fridays For Future ha denunciat que uns 300 activistes van ser expulsats aquest dimecres de COP25 després de reclamar mesures ambicioses. Aquest dijous els han tornat l'acreditació, però els han prohibit fer manifestacions no autoritzades.

Davant d'aquesta actitud, el col·lectiu d'activistes ha advertit en un comunicat que es vol "silenciar" la seva veu:

"Uns 300 activistes pel clima, inclosos molts joves vaguistes d'arreu del món, van ser expulsats de COP25 a Madrid després de reivindicar els drets de les dones i dels pobles indígenes i de reclamar accions ambicioses per part dels països rics. La veu de milions de persones se silencien a la conferència del canvi climàtic a Madrid. Mentre la societat civil era expulsada de la cimera, els lobbys dels combustibles fòssils continuaven a dins. Això no es pot tolerar!"

 

 

Fridays for Future ha convocat per a aquest divendres una nova jornada d'acció i vaga arreu del món. De cara al final de la conferència, avisen que no acceptaran "més paraules buides" i reclamen als líders mundials "que escoltin la gent".

"Aquesta COP ens ha fallat", han lamentat des del moviment juvenil, que veu com els polítics no treballen en "solucions reals" sinó que "s'allunyen més i més dels compromisos adoptats a l'Acord de París."

Hi ha tensió entre els països

Per ara, però, les expectatives d'un acord ambiciós -i, fins i tot, d'un acord a seques- són magres. La ministra per a la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, ha admès que hi ha estats que obstaculitzen les negociacions, en referència a grans potències com els Estats Units o Rússia, cosa que causa "desesperació" entre els països més compromesos i amenaçats:  

"Grans economies i economies de mida mitjana que recuperen els plans d'inversió en carbó tiren per terra els esforços que puguem fer tota la resta per reduir les emissions. El pes que tenen en el conjunt de les emissions globals és summament important.

Altres estats petits, insulars, o estats particularment vulnerables i fràgils veuen amb desesperació aquesta voluntat d'arrossegar l'acció climàtica i fer-la molt més lenta o molt més desordenada."

 

Cartes de nens arribades d'arreu del món a la Cimera del Clima demanen més accions als líders mundials (EFE/Chema Moya)

Les principals discrepàncies venen pels mercats de carboni o per les mesures per ajudar els països amb economies que depenen gairebé en exclusiva dels combustibles fòssils. En els debats s'ha evidenciat que no és el mateix ajudar Nigèria o l'Equador que fer-ho amb l'Aràbia Saudita.

Tampoc hi ha convergència sobre els compromisos concrets que cal adoptar l'any que ve per ser més agosarats i complir l'Acord de París.

Els països haurien de prendre mesures per evitar que la temperatura del planeta pugi més d'1,5 graus. No hi ha acord sobre si la revisió a l'alça s'ha de completar l'any que ve o bé si hi ha marge fins al 2023.

Entre els països més reticents a accelerar les accions n'hi ha de vulnerables als efectes de l'emergència climàtica, com l'Índia.

Per Javier Andaluz, observador a la COP25 i responsable de Clima i Energia d'Ecologistes en Acció, els més reticents a emprendre accions estan guanyant la partida:

"El temps s'esgota, el clima s'accelera i veiem com les Nacions Unides, en comptes d'afrontar els problemes autèntics continua permetent que les veus menys combatives contra el canvi climàtic, com són l'Aràbia Saudita, els Estats Units o el Brasil, continuïn guanyant la batalla i nosaltres continuem perdent el futur."

A més, alguns participants a la COP25 qüestionen que la ciència hagi de guiar les decisions dels polítics, segons ha admès el govern espanyol en funcions. La ministra en funcions Teresa Ribera ha replicat que "la crida de la ciència és summament clara" i que "el temps útil per un canvi climàtic catastròfic està acotat als pròxims 10 anys".

La resposta de Greta Thunberg als insults de Trump

La mirada de Thumberg a Trump a la cimera climàtica de l'ONU a Nova York, al setembre


A la xarxa, l'activista Greta Thunberg ha ironitzat amb les crítiques que li ha dedicat el president dels Estats Units, Donald Trump. El magnat republicà ha qualificat de "ridícul" que la revista Time l'hagi reconeguda com a persona de l'any, un "títol" que Trump mateix va merèixer després de guanyar les eleccions contra pronòstic l'any 2016.

Trump ha piulat:

"Que ridícul. La Greta ha de treballar en el problema de gestió de la ira, i llavors anar-se'n a veure una bona pel·lícula de les d'abans amb un amic. Relaxa't, Greta, relaxa't!"

Thunberg ha optat per canviar la biografia del seu perfil de Twitter:

"Una adolescent treballant en un problema de gestió de la ira. Actualment, calmant-se i mirant una bona pel·lícula de tota la vida amb un amic."


La jove activista sueca va seguir la mateixa tècnica quan el president del Brasil, Jair Bolsonaro, la va qualificar de "mocosa".

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaGreta Thunberg
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut