"França no renunciarà a les caricatures", diu Macron en l'homenatge al professor Paty
Homenatge nacional a Samuel Paty, assassinat divendres passat

"França no renunciarà a les caricatures", diu Macron en l'homenatge al professor Paty

El fiscal considera que l'homicida es va inspirar en missatges a les xarxes socials i que el pare d'una alumna va estar en contacte amb l'assassí

RedaccióActualitzat

França ha celebrat aquest dimecres al vespre un homenatge pòstum a Samuel Paty, el professor d'Història i Geografia decapitat divendres passat per mostrar caricatures de Mahoma a classe.

En un acte a la Universitat de la Sorbona de París, Samuel Paty ha rebut la Legió d'Honor a títol pòstum, i el seu fill, de 5 anys, la distinció de Pupil de la Nació, un reconeixement per als orfes de guerra o atemptat.

L'homenatge nacional ha estat presidit per Emmanuel Macron. El lloc triat, la Universitat de la Sorbona, tot un símbol com a casa del coneixement.


Macron ha assegurat que "França no renunciarà a les caricatures" i continuarà el "combat per la llibertat" que Paty encarnava.

"Defendrem el laïcisme. I la llibertat que ensenyaves tan bé. No renunciarem a caricatures ni a il·lustracions", ha dit Macron

La Guàrdia Nacional Republicana ha dut el fèretre del professor mentre sonava la cançó "One" de U2, a petició de la família, i ha estat acomiadat també amb la Marsellesa, himne del país.

El president Macron ha presidit l'acte d'homenatge pòstum al professor Samuel Paty (Francois Mori/Pool/Reuters)
Centenars de persones han seguit l'acte des de l'exterior (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

En un acte breu i solemne, Macron ha dit que Paty va ser assassinat perquè va decidir ensenyar als seus alumnes a "convertir-se en ciutadans, assumir els seus deures i les llibertats per exercir-los".


La Torre Eiffel s'ha apagat en homenatge a Paty:

 

Lligam entre les xarxes socials i l'atemptat

L'homenatge s'ha fet el mateix dia en què set persones han passat a disposició judicial. Se'ls interrogarà per possible complicitat en assassinat amb lligams terroristes.

Entre els investigats, dos alumnes de 14 i 15 anys de l'escola on treballava Paty, que, segons ha explicat el fiscal antiterrorista, van rebre de l'agressor, Abdoullakh Anzorov, entre 300 i 350 euros perquè li mostressin qui era el professor que buscava.

El terrorista va anar a l'escola Collège du Bois d'Aulne cap a les dues de la tarda i va dir als joves que necessitava identificar el professor per obligar-lo a disculpar-se per haver ensenyat les caricatures, "humiliar-lo" i colpejar-lo. Paty va ser decapitat a la localitat de Conflans-Sainte Honorin, a la perifèria de París.

Els menors han quedat en llibertat sota control judicial acusats de complicitat en assassinat terrorista. 

També han passat a mans del jutge el militant islamista i el pare d'una alumna de Paty. Tots dos van cridar a la mobilització contra el mestre a través de les xarxes per haver ensenyat les caricatures de Mahoma a classe.

El fiscal considera que Anzorov es va inspirar "directament" en aquests missatges a les xarxes, i detalla que va estar en contacte amb el pare d'aquesta alumne, tant per "missatge com per telèfon", durant diversos dies abans de cometre el crim.

Ara s'ha sabut que la nena no va participar en aquella classe perquè estava malalta.

Missatges en homenatge a Paty (REUTERS/Eric Gaillard)

La resta d'investigats són tres amics de l'agressor que es van presentar voluntàriament a comissaria. Un l'hauria acompanyat a comprar el ganivet amb què va decapitar el professor i l'altre l'hauria portat en cotxe.

Aquest dimarts quedaven lliures 6 de les16 persones que es van detenir per la possible implicació en l'atemptat. Quatre de les persones que s'han posat en llibertat són membres de la família d'Abdoullakh Anzarov, el jove de 18 anys que va decapitar el professor.

ARXIVAT A:
FrançaTerrorisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut