Nova York

França i el Regne Unit presenten un esborrany de resolució per exigir la suspensió del programa nuclear iranià

Els quinze membres del Consell de Seguretat de l'ONU han rebut, en el decurs d'una reunió informal, un projecte francobritànic de resolució en què s'exigeix a l'Iran la suspensió del seu programa nuclear. Tot i que no hi ha convocada cap nova reunió del consell, el projecte de resolució el continuaran estudiant aquest dijous diversos experts. El text, que té el suport dels Estats Units, obre la porta a sancions contra Teheran si no abandona el seu programa nuclear. Caldria, però, una segona resolució, en què s'especificarien sancions, segons ha explicat l'ambaixador nord-americà a l'ONU, John Bolton.

Actualitzat

La voluntat de les grans potències occidentals és que aquesta primera resolució se sotmeti a votació al més aviat possible, de manera que la setmana que ve ja es puguin començar a coordinar les possibles accions contra l'Iran. Unes mesures que es podrien arribar a fer al marge de les Nacions Unides, ja que el possible veto de la Xina i Rússia evitaria que el primer text tirés endavant. Precisament, Rússia i la Xina ja han expressat les seves reserves a l'esborrany de resolució.

Un esborrany que exigeix la suspensió de l'enriquiment d'urani partint del famós capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, que contempla la possibilitat de l'opció militar. Rússia i la Xina han expressat les seves reserves a la proposta. L'esborrany fa una crida a l'Iran "a prendre sense dilacions les mesures requerides pel consell de governadors de l'AIEA, essencials per restablir la confiança en els objectius exclusivament pacífics del seu programa nuclear".

El Consell "decideix així que l'Iran ha de suspendre tota activitat d'enriquiment, inclosa la recerca i el desenvolupament, que haurà de ser verificat per l'AIEA, i suspendre la construcció d'un reactor d'aigua pesant". El projecte de resolució expressa la seva convicció "que aquesta suspensió contribuirà a una solució diplomàtica i negociada, i que garantirà que el programa nuclear de l'Iran existirà exclusivament amb finalitats pacífiques" i destaca "la voluntat de la comunitat internacional d'actuar positivament en aquesta direcció, que afavorirà també la no-proliferació nuclear al món".

El Consell "requereix en ics dies un informe del director general de l'AIEA sobre el procés seguit per l'Iran en compliment de les exigències del consell de l'AIEA i de les decisions abans esmentades", així com "expressa la seva intenció de considerar totes les mesures que siguin necessàries per garantir l'aplicació d'aquesta resolució". Només la plena acceptació, amb la corresponent verificació, de la resolució per l'Iran "permetrà evitar" l'aplicació de les mesures contemplades.

Anar al contingut