Viena

Fracassen les negociacions sobre la possible futura sobirania de Kosovo

Les converses sobre el futur estatut polític de la província sèrbia de Kosovo s'han donat per finalitzades sense que les parts hagin arribat a cap acord. Ni serbis ni kosovars han pogut arribar a cap compromís de consens sobre el futur de la província de majoria albanesa, que reclama la independència després d'un any de converses en què les Nacions Unides han actuat com a intermediària.

Actualitzat
El mediador internacional per a Kosovo, Martti Ahtisaari, ha reconegut a Viena que han fracassat les negociacions entre serbis i albanokosovars sobre el futur estatut de la província sèrbia.

"Lamento dir que al final del dia no hi ha hagut voluntat de les parts de moure les seves posicions prèvies", ha dit el mediador després de finalitzar l'última ronda de negociacions que s'han mantingut al màxim nivell entre Belgrad i Pristina.

Sèrbia: proposta de l'ONU inacceptable

Sèrbia ha rebutjat la possible sobirania d'aquesta província, mentre que els albanokosovars han insistit a obtenir la plena independència. El president serbi, Boris Tadic, ha qualificat d'inacceptable la proposta del mediador internacional perquè, segons ha dit, no respecta la sobirania de Sèrbia sobre Kosovo.

Tadic ha reiterat que la proposta, que permet al territori tenir una Constitució, un exèrcit propi i pertànyer a organitzacions internacionals, obre "el camí de Kosovo cap a la independència".

També ha destacat que el pla de l'ONU atempta contra el dret internacional perquè vulnera la integritat territorial d'un estat sobirà com Sèrbia.

En el mateix sentit, el primer ministre serbi, Vojislav Kostunica, ha advertit que qualsevol "decisió equivocada" tindrà conseqüències per a Sèrbia i els Balcans, ja que seria un "perillós precedent per a l'ordre internacional".

Kosovo: Un estat independent i sobirà

Per la seva banda, els representants albanokosovars han tornat a reclamar la plena sobirania de Kosovo. "Ha arribat el moment que Kosovo sigui reconegut com un estat independent i sobirà", ha dit el president kosovar, Fatmir Sejdiu, durant la seva intervenció.

"Kosovo és un cas 'sui generis' en el més pur sentit de la paraula", ha assegurat, i ha afegit que, per als kosovars, el pla d'Ahtisaari és acceptable tot i que signifiqui un "compromís dolorós", ja que la proposta internacional no fa explícita la independència d'aquest territori.

La proposta definitiva d'Ahtisaari serà presentada a finals de març al Consell de Seguretat, que haurà de decidir si l'aplica davant la previsible falta d'acord entre les parts.

Kosovo està sota l'administració provisional de l'ONU i la vigilància de forces de l'OTAN des que va acabar la guerra, el juny del 1999.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut