Dona amb la cara ensangonada en la càrrega a les Escoles Pies de Sant Antoni l'1-O
Dona amb la cara ensangonada en la càrrega a les Escoles Pies de Sant Antoni l'1-O

Publiquen fotos de l'1-O atribuint-les a la crisi de les armilles grogues a França

El blog d'AFP Factuel comprova i autentifica informacions, fotografies i vídeos que circulen als mitjans i les xarxes socials

Actualitzat

L'agència France Presse (AFP), des de fa un any, té un servei per verificar i autentificar notícies falses que circulen en mitjans i xarxes socials. En les últimes setmanes, el moviment de les armilles grogues ha estat motiu de consulta i aclariments, sobretot de fotografies sobre agressions i manifestacions.

L'agència ha detectat un post amb set fotografies que ha tingut més de 120.000 comparticions al Facebook i que denunciava ferits en les càrregues policials contra els manifestants pacífics. Entre les fotografies n'hi ha de falses que no corresponen al conflicte francès.

 

Fotografies de l'1-O

Entre les fotografies que no corresponen a les manifestacions de les armilles grogues a França n'hi ha de l'1-O. La de la dona amb la cara ensangonada que va rebre cops de porra al col·legi electoral de les Escoles Pies de Sant Antoni de Barcelona i que va donar la volta al món l'any passat.

 

Informació relacionada: "La memòria audiovisual de l'1 d'octubre"

L'altra fotografia, d'una dona jove amb la cara ensangonada, correspon a una manifestació minera del juliol del 2012 a Madrid.

Aquest servei d'AFP, AFP Factuel, comprova i dona informació sobre l'origen de les imatges, els autors, el context i la seva utilització a les xarxes. Justament, el 22 de novembre va fer un any de la seva posada en funcionament a través d'un blog, Le fact-checking, en què també es verifiquen les informacions i els continguts per evitar les "fake news".

 

 

Contra les "fake news"

En un any han publicat al blog fact-checking 654 articles amb informacions verificades en 13 països en francès, anglès, castellà i portuguès gràcies a una xarxa de 21 periodistes.

 

 

El 7 de juny d'aquest any, l'AFP fact-checking va començar a publicar en castellà; el 13 de juny, en anglès, i el 21 del mateix mes, en portuguès.

El 37% de les verificacions s'han fet en francès; un 37%, en anglès; un 16%, en castellà, i un 10%, en portuguès, de tot tipus de temes, com política, medi ambient, esports, salut, societat, immigració o ciència, sobre textos, fotografies i vídeos. Els periodistes de la xarxa compten amb el suport de tota la plantilla de 1.513 periodistes que té l'Agència France Press a tot el món.

Forma part de la International Fact-Checking Network i de Firstdraft, altres projectes col·laboratius que treballen per la verificació i l'autentificació de les informacions.

A més de les competències periodístiques, el servei compta amb eines de recerca avançada per internet i les xarxes socials com el plug-in InVID, codesenvolupat per l'AFP.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OXarxes socials Mitjans de comunicacióArmilles GroguesFrançaNotícies falses
Anar al contingut