Barcelona

Esquerra i Iniciativa intercanvien retrets sobre la petició de dimissió de la ministra de Foment

ERC i ICV-EUiA han intercanviat dures acusacions sobre la "ruptura" d'un pacte en el si del govern català que establia que els consellers amb acta de diputat havien d'abstenir-se en la proposta de petició de destitució de la ministra de Foment, que finalment reclamaran al marge del PSC. Segons el portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Jaume Bosch, Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Saura haurien donat el seu "vistiplau" a la petició del president, José Montilla, que els consellers amb acta de diputat "s'absentessin" en el moment de la votació.

Actualitzat

Finalment, els consellers d'Esquerra i Iniciativa votaran a favor del cessament de Magdalena Álvarez. Jaume Bosch ho ha justificat perquè "la direcció d'ERC va desautoritzar Carod" i, aleshores, Saura va entendre que recuperava la seva "llibertat" d'acció i no seguir la consigna de Montilla. Per Bosch, tant Saura com el grup ecosocialista s'haurien sentit "còmodes" si els consellers s'haguessin absentat de la votació.

En aquest sentit, ha recordat que l'acord inicial del govern català passava també perquè els consellers socialistes s'absentessin de la votació, no donant així suport explícit a la ministra de Foment.

Les declaracions de Jaume Bosch s'han produït moments després que el portaveu d'ERC al Parlament, Joan Ridao, critiqués el seguidisme de Saura a l'hora de decidir el seu vot. Ridao ha criticat el "poc criteri i coherència" de Saura després d'anunciar que votaria que cessés Álvarez després de l'"embolic" d'ERC.

Fonts del tripartit indiquen que va ser el secretari general d'ERC i conseller de Governació, Joan Puigcercós, qui va comminar Carod a desdir-se del seu pacte amb Montilla, i seguir l'acord de la permanent de l'executiva d'ERC.

Els membres de l'executiu català que tenen acta de diputat i, per tant, dret a vot en el ple són, a més del president català, els consellers socialistes Antoni Castells i Joaquim Nadal, els republicans Carod-Rovira i Joan Puigcercós, i l'ecosocialista Saura.

Saura creu que hagués estat "positiu" abstenir-se

Un dels protagonistes d'aquesta polèmica, Joan Saura, ha explicat que "hauria estat positiu que els membres del govern no participessin" en la votació sobre la dimissió de la ministra de Foment. En declaracions a TV3, Saura ha recordat que ell votarà "com ICV a favor de la dimissió de la ministra", per la seva "actitud prepotent" i perquè "si algú volgués fer pitjor, expressament, tot el que ha passat, no es pot".

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals ha assegurat al programa "El Club" que la petició de Montilla que els socis de govern no participessin en la votació li "va semblar una posició raonable", però ha aclarit que "o ho fa tot el govern o no ho fa tot el govern".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut