Barcelona

Montilla responsabilitza de la falta d'inversió en rodalies els governs de CiU i el PP

El president de la Generalitat, José Montilla, ha responsabilitzat els anteriors governs de CiU i el PP de la manca d'inversió en rodalies, i ha assenyalat que no acceptarà que s'atribueixin els problemes actuals als últims dos anys de govern. Montilla ha dit que Catalunya viu ara una de les èpoques de més inversió des dels Jocs Olímpics i ha demanat un acord per planificar les infraestructures en els pròxims anys. A més, ha demanat de nou disculpes als usuaris per les molèsties ocasionades i ha agraït la seva paciència, durant la compareixença al Parlament per explicar la gestió del govern català en la crisi de les rodalies de Renfe. Montilla ha reiterat que la prioritat per al govern és la seguretat.

Actualitzat
El president Montilla ha donat explicacions sobre la crisi de rodalies al Parlament i ha iniciat la seva intervenció demanant disculpes als usuaris en nom propi i del govern de Catalunya pel perjudici causat. Montilla ha subratllat l'elevat grau de civisme demostrat pels usuaris, que ha valorat com un grau de maduresa de la societat i també com a signe de l'exigència cap a l'administració. El president de la Generalitat ha dit que l'actitud dels catalans no s'ha d'entendre com un símptoma d'impotència o resignació. I en aquest sentit, ha recordat que ja va alertar a Madrid del perill d'una desafecció irremeiable de Catalunya envers Espanya. Però que cal deixar molt clar que una societat emprenyada no és una societat pessimista, sinó una societat que vol millorar, que sap reaccionar, que és exigent, i que abandona el victimisme i lluita. Montilla ha argumentat que la desatenció inversora a Catalunya del govern del Partit Popular, amb el suport del govern de Jordi Pujol, és la causa dels problemes actuals de rodalies.

Montilla ha volgut fet un triple reconeixement a tots els col·lectius afectats, als usuaris de rodalies de Renfe, però també als treballadors que han fet possible el pla de transport alternatiu i als conductors que sense tenir cap alternativa al cotxe s'han vist perjudicats de retruc per la crisi ferroviària.

El president ha reiterat que des del primer dia que es va decidir suspendre parcialment el servei de rodalies a causa del problema originat per les obres de l'AVE a Bellvitge la prioritat del govern català ha estat la seguretat de les persones, i la segona, el restabliment fiable dels serveis de mobilitat. Montilla ha insistit que tant el govern com els alcaldes dels municipis afectats pel tall de rodalies van traslladar aquest sentiment al president Zapatero, que, segons ha dit, va reconèixer que havia comès errors en l'execució de l'obra de l'AVE i va assumir la seva responsabilitat i també els seus criteris.

El cap del govern català ha fet un repàs ràpid amb xifres del funcionament del servei alternatiu de rodalies i ha afirmat que tot i la confusió dels primers dies el pla ha donat resultat i nou de cada deu usuaris de rodalies de Renfe afectats han utilitzat els 300 autobusos posats en funcionament.

Així mateix, ha indicat que Foment ha assumit plenament l'error constructiu comès, que s'ha canviat la direcció de les obres que controlava Adif i que s'han seguit totes les exigències de la Generalitat. A més, ha explicat una per una totes les actuacions que s'han començat a fer sobre el terreny per tal de garantir-ne la fiabilitat. I ha tornat a insistir que si es va prendre la decisió de suspendre el servei temporalment va ser per evitar "mals majors".

Montilla ha repassat, doncs, les cinc prioritats vigents ara per sortir de la crisi. Com a primera, el president ha fixat restablir el servei de rodalies garantint-ne la seguretat; en segon lloc, ha dit que cal completar el somni d'unir la Península amb Europa amb l'alta velocitat; en tercer lloc, millorar el desdoblament de les línies, i en quart, la millora de les catenàries i les estacions. Finalment, en cinquè lloc, ha situat planificar la xarxa del futur i garantir l'execució dels plans, així com estar preparats per assumir una futura competència de la Generalitat.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut