Esportistes joves i menors, sexualitzades a YouTube: "Tens angoixa: quin vídeo penjaran?"

La plataforma recomana vídeos de joves i menors esportistes a homes i fa que es tornin virals, i així arriben a milions de visualitzacions

RedaccióActualitzat

YouTube, tan diligent a esborrar imatges piratejades quan es tracta de cinema o futbol, no actua igual amb la sexualització dels menors. És el cas d'esportistes femenines joves i menors que són sexualitzades en vídeos de la xarxa. La plataforma les recomana a homes i fa que es tornin virals, i així arriben a milions de visualitzacions.

La companyia de Google permet i promociona aquest "efecte voyeur" per guanyar-hi diners. Clara Fernández ho ha viscut a la seva pell. Va començar a despuntar en salt de perxa des de ben petita. Esmicolar rècords i guanyar cada competició era el seu dia a dia quan, de sobte, en ple confinament, la seva imatge es va fer viral a la xarxa.

Un youtuber havia aprofitat imatges dels seus salts per recrear-se en el seu cos. Va sumar milions de visualitzacions i van començar a aparèixer molts més vídes.

"No em puc creure que per això hagi de perdre tota la meva carrera, per una cosa que no he escollit, i m'ha passat perquè m'havia tocat."

Els que els veien els vídeos eren homes, i no precisament interessats en l'esport, si ho jutgem pels comentaris. La Clara, que llavors tenia 16 anys, recorda que li van començar a arribar missatges al mòbil avisant-la del vídeo. També es va trobar comentaris a Instagram: "Coses que em ferien, opinions del meu cos." Cada dia tenia 30.000 seguidors nous i cada dia sortien cinc vídeos nous, denuncia.

El vídeo sexualitzat de la Clara es va fer viral a Youtube quan tenia 16 anys

Allò la va afectar. El seu entrenador, Alberto Ruiz, explica que el seu rendiment esportiu es va veure afectat: "La Clara sempre ha estat una killer. Arriba a la competició amb una determinació brutal. La la seva força mental és la seva característica principal."

Després dels vídeos va començar a tenir atacs d'ansietat: "Anava a les competicions i en l'únic que em centrava era en quin fotògraf tenia al costat."

"Tot el dia amb l'angoixa. Ara quin vídeo penjaran? Quins comentaris hauré de rebre?"


YouTube se'n renta les mans

I quin paper va fer YouTube? Doncs ni va parar l'allau ni tan sols va ser neutral. El seu algoritme va detectar l'interès per aquests vídeos i va explotar-ne l'audiència.

La companyia argumenta que les imatges no incompleixen les normes. L'entrenador de la Clara diu que fa anys que passa i verbalitza la seva impotència: "No pots fer res, és una situació totalment d'indefensió."

"Per qualsevol cosa em posava a plorar. I li vaig dir a ma mare: 'No puc més. He tocat fons i no sé com solucionar-ho.'"

Qui finalment va ajudar la Clara no va ser cap tecnològica. Va fer el pas i va anar al psicòleg: "Hi ha molta gent a qui li fa por el tema del psicòleg, o és un tema tabú, i jo soc la primera que els animo perquè a mi m'ha ajudat".

L'ajuda psicològica ha permès a la Clara tornar-se a centrar a competir en l'esport que l'apassiona
L'ajuda psicològica ha permès a la Clara tornar-se a centrar a competir en l'esport que l'apassiona

Anar al psicòleg li ha canviat la vida, diu. Ara els fotògrafs segueixen allà i els vídeos també, però ja no els fa cas. Ni a ells ni als comentaris sexualitzants a YouTube, que continuen sense desaparèixer.

 

ARXIVAT A:
InternetGoogleMenorsMasclisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut