Se sospita que ha estat obra de furtius que duien detectors de metalls, que estan prohibits
Ulldecona

Espolien i destrossen el jaciment ibèric d'Ulldecona: "El dany és irreparable"

Sospiten de furtius que haurien utilitzat detectors de metalls, prohibits, per endur-se objectes en un nombre i valor desconegut

Actualitzat

L'Ajuntament d'Ulldecona, al Montsià, ha denunciat l'espoli del jaciment ibèric de la Ferradura-els Castellets després que, aquest dimarts, el grup de la Universitat de Barcelona (UB) que des de fa deu anys fa campanyes d'excavacions en aquesta zona descobrís els danys al jaciment.

El Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) de la UB, que va descobrir l'espoli en una visita rutinària, ha denunciat que amb aquest acte "han fet desaparèixer per sempre una daurada pàgina de la nostra història i del nostre patrimoni comuns. Ara, això ja és irrecuperable."

No se sap ni quants, ni quin valor poden tenir els objectes que s'han pogut endur (ACN/Ajuntament d'Ulldecona)

Les destrosses s'estenen en una àrea de 20 metres quadrats i hi ha evidències de la retirada de material, espais foradats i terra remoguda, però es desconeix què han saquejat. El consistori ha presentat la denúncia als Mossos d'Esquadra i la policia ha fet una crida a qui pugui donar informació sobre l'autoria dels fets.

Segons ha remarcat l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, es desconeix la quantitat i el valor de les peces que s'haurien pogut endur. Hi ha afegit que "els furtius sabien el que es feien". Alguna persona hauria accedit al jaciment ibèric de la Ferradura-Els Castellets amb un detector de metalls, l'ús del qual està prohibit.

"El dany és irreparable, perquè l'entorn ara està contaminat i han destruït una part importantíssima de la nostra història."

El jaciment ibèric de la Ferradura-els Castellets data de la primera edat del ferro, entre mitjan segle VII aC i començaments del VI aC, i és dels pocs que hi ha al territori. "La importància històrica està més que documentada i tothom ha de ser conscient que el jaciment té gran un valor històric, més enllà de l'àmbit municipal", ha subratllat l'alcaldessa.

Les terres han estat remogudes fent destrosses i causant pèrdues patrimonials 'irreparables' (ACN/Ajuntament d'Ulldecona)

L'Ajuntament intensificarà la vigilància i demana ajuda a la resta de cossos, perquè "són jaciments de fàcil accés per als furtius", ha dit l'alcaldessa. "A Ulldecona en tenim uns quants i és impossible tenir una vigilància 24 hores, 365 dies a l'any. No pots posar-hi portes."

Hi ha afegit que espera que "les investigacions donin els seus fruits" i que "per part de la Policia Local i totes les àrees de l'Ajuntament posarem els mitjans per enganxar la persona o les persones que han dut a terme aquest delicte."

Malauradament, aquest no és el primer cop que el jaciment ha estat espoliat. El 2017 es va detenir un veí d'Alcanar quan extreia peces de ceràmica de l'excavació.

 

Descobert el 1972, la UB ha fet fet diverses intervencions en aquest jaciment, les primeres dirigides per l'arqueòleg Joan Maluquer de Motes. S'han posat al descobert un conjunt d'onze espais, que ocupen una extensió total d'uns 400 m2. Les excavacions es van reprendre el 2009 i des de llavors s'hi fan campanyes anuals. L'última, el 2019, ja que la del 2020 es va suspendre per la Covid.

ARXIVAT A:
Arqueologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut