Madrid

Espanya incompleix la petició de Brussel·les i rebutja retirar les noves condicions a l'opa d'E.ON sobre Endesa

El govern espanyol no retirarà les noves condicions que el Ministeri d'Indústria va imposar el 3 de novembre a l'opa d'E.ON sobre Endesa, i incompleix així la petició de Brussel·les. En la seva resposta a l'executiu comunitari, el govern espanyol ha rebutjat els arguments de la comissària de la Competència, Neelie Kroes, i ha defensat les condicions imposades perquè, segons diu, garanteixen la seguretat del subministrament. Aquest divendres s'acabava el termini perquè l'executiu socialista retirés les condicions i, a partir d'ara, Brussel·les "té l'opció" de portar el cas al Tribunal de Justícia de la UE, segons ha assegurat la Comissió Europea després de dir que té l'obligació de fer complir les normes comunitàries.

Actualitzat

Espanya ha contestat a la Comissió Europea que no té previst retirar les noves condicions imposades pel ministre d'Indústria a l'oferta d'E.ON, tot i que Brussel·les li havia donat de termini fins aquest divendres per retirar-les, ja que consideren que vulneren els principis de lliure circulació de capitals i de mercaderies i la llibertat d'establiment. D'aquesta manera, el govern ha rebutjat els arguments de la comissària de Competència i ha defensat que les seves condicions garanteixen la seguretat del subministrament, segons fonts governamentals, que consideren inevitable que el cas acabi davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Poc després de donar-se a conèixer la negativa espanyola, el portaveu de Competència de la CE, Jonathan Todd, ha sentenciat que si el govern de José Luis Rodríguez Zapatero no retira les mesures, "la Comissió estarà obligada a fer respectar la legislació de la UE". A més, ha assegurat que l'executiu comunitari no havia demanat a Espanya una resposta de la seva decisió, sinó que les "mesures considerades il·legals fossin retirades aquest divendres com a màxim".

El portaveu europeu ha explicat que a partir d'ara la CE "té l'opció" d'obrir un procediment d'infracció contra Espanya, com ja va fer el passat mes de setembre amb les primeres condicions de la Comissió Nacional de l'Energia a l'opa d'E.ON. Tanmateix, no ha volgut avançar si en la reunió que mantindran la setmana que ve prendran aquesta decisió o si recorreran al Tribunal de Justícia. En qualsevol cas, Todd ha dit que la Comissió encara no ha rebut la carta amb la resposta oficial espanyola, tot i que en coneix el contingut per la premsa.

Les noves condicions posades per Espanya la retirada de les quals exigia Brussel·les són: l'obligació que Endesa mantingui la seva marca durant cinc anys, la prohibició de venda d'actius de les Balears, de les Canàries, Ceuta i Melilla també durant cinc anys, l'obligació d'utilitzar carbó nacional i l'obligació per part d'E.ON de no adoptar decisions estratègiques sobre Endesa que afectin a la seguretat del subministrament i siguin contràries a la legislació espanyola.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut