Mapa de la prevalença de la diabetis a Europa
Mapa de la prevalença de la diabetis a Europa
Madrid

Espanya, el quart país de la UE amb més prevalença de diabetis

Al món hi ha 415 milions de persones amb diabetis i la meitat no ho saben

Ramon Radó/ Marta CarnicéActualitzat

Al món hi ha 415 milions de persones amb diabetis, una xifra que s'estima que pot arribar als 642 milions el 2040, si no s'adopten estils de vida saludables. Per conscienciar sobre la malaltia i recaptar fons per a la seva investigació, La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio està dedicada aquest any a la diabetis i l'obesitat. Es tracta de les malalties del metabolisme més freqüents i que van a més: 1 de cada 4 persones en tenen, tot i que la meitat no ho saben.

Dels 415 milions de diabètics al món, 59,8 són a Europa, per darrere del Pacífic Est, amb 153,2 milions de diabètics i el sud-est asiàtic, amb 78,3 milions. Per la seva banda, l'Amèrica del Nord i el Carib sumen 44,3 milions de diabètics; el Pròxim Orient i el nord d'Àfrica, 35,4 milions; l'Amèrica del Sud i Central, 29,6 milions i, finalment, l'Àfrica, 14,2 milions, segons les dades de la Federació Internacional de la Diabetis.

Espanya és el novè país europeu i el quart estat de la Unió Europea amb una prevalença més elevada de diabetis entre les persones entre 20 i 79 anys. En concret, té una prevalença del 10,58%, una xifra similar a la de països com Alemanya (11,52%) i Àustria (8,97%).

Turquia és el país amb una prevalença més gran de la diabetis a nivell europeu, amb un 14,71% i, amb 7.227 persones, només per darrere d'Alemanya pel que fa al nombre de persones absolut amb diabetis a Europa.

En el si de la UE, Portugal encapçala la llista de prevalença d'aquesta malaltia metabòlica, tot i que ja és el segon país de tot Europa, amb 13,09%. Dos països més de la UE tenen una prevalença de la diabetis superior a Espanya: Alemanya, amb una prevalença de l'11,52%, i Malta, amb el 10,69%.

 

 

A Catalunya, més de mig milió de persones, un 7,5% de la població, tenen diabetis, i la seva incidència ha passat d'un 6% a un 13% en els últims anys. Una malaltia que afecta més els homes que no pas les dones i augmenta considerablement amb l'edat: un de cada quatre homes i una de cada cinc dones de més de 75 anys en tene. I és que l'edat és un dels factors de risc de la diabetis tipus 2, la més comuna i la que acostuma a aparèixer en adults, tot i que cada vegada hi ha més casos en nens i adolescents.

Europa, el continent amb més nens amb diabetis

La diabetis que sol aparèixer en els més joves, però, és la de tipus 1. Precisament, Europa és el continent amb un nombre més elevat de nens amb diabetis de tipus 1, aproximadament uns 140.000 i apareixen 21.600 casos nous per any. El país amb més incidència de diabetis de tipus 1 en nens és Finlàndia, amb 62,3 nous casos per 100.000 habitants per any. Altres països que acumulen un gran nombre de nens amb diabetis són el Regne Unit i Alemanya.

Una de les qüestions més preocupants de la diabetis és que una de cada dues persones que tenen la diabetis al món no ho saben. La Federació Internacional de la Diabetis estima que 193 milions de persones d'arreu del món no saben que tenen la malaltia amb el risc que comporta, perquè poden desenvolupar complicacions com malalties cardiovasculars, càncer, amputacions i ceguesa. Una senzilla prova permet determinar el risc de desenvolupar la malaltia.

Seguir la dieta mediterrània, menjar verdures, fruita fresca, cereals, carn magra, peix i oli d'oliva pot ajudar a prevenir la diabetis. També 30 minuts d'exercici al dia redueix un 41% el risc de desenvolupar la diabetis de tipus 2. Uns hàbits que són importants introduir des de la infantesa, com ara fer esport de manera regular.

Anar al contingut