Nicola Sturgeon durant una visita aquest dimarts a Glasgow

Escòcia reactiva els plans per fer un segon referèndum d'independència el 2023

Nicola Sturgeon diu que s'han de prendre decisions sobre l'economia i la societat de les pròximes dècades i que no es poden ajornar més aquestes qüestions

Escòcia es posa en marxa per preparar la maquinària de cara a l'organització d'un segon referèndum d'independència l'any 2023. Ho ha anunciat aquest dimarts la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, davant el parlament escocès.

"A mesura que sortim de la pandèmia hem de prendre decisions que donaran forma a la nostra economia i la nostra societat durant les pròximes dècades. Quin Parlament ha de prendre aquestes decisions, Westminster o Holyrood, i quins principis les han de guiar? No podem ajornar aquestes qüestions", ha dit la líder del Partit Nacional Escocès (SNP).

Sturgeon ha comparegut al Parlament per detallar el pla de govern acordat amb els Verds, i que ja incloïa la celebració d'un nou referèndum durant aquest mandat, preferiblement durant la seva primera meitat. 

Tot i així, Sturgeon ha deixat clar que només es planteja una consulta "quan la crisi de la Covid hagi passat".

Un dels esculls del referèndum escocès és l'oposició del primer ministre britànic, Boris Johnson, que considera que el referèndum del 2014, en què va guanyar el no, deixava resolta la qüestió per tota una generació.

Per Sturgeon, però, el Brexit ha canviat la situació, ja que Escòcia va votar majoritàriament a favor de mantenir-se dins la Unió Europea.

"El nostre mandat democràtic per permetre a la gent decidir el futur d'aquest país no està en qüestió. En aquesta conjuntura històrica, és essencial que considerem quin país volem arribar a ser i com aconseguir-ho", ha dit.

 

La condició de Londres

Des del govern britànic van anunciar a finals d'agost la principal condició per a la celebració d'un nou referèndum a Escòcia: segons el secretari per a Escòcia del govern britànic, Alister Jack, si almenys el 60% dels escocesos volen tornar a votar sobre la independència respecte al Regne Unit, el govern de Londres podria autoritzar-ho.

Tot i això, en una entrevista a Politico, Jack considerava que la situació actual no és aquesta. "Em sembla que soc de l'opinió de la majoria de la gent, que és que ara no és el moment d'un referèndum. En vam fer un i vam prendre una decisió; ara mirem endavant i reconstruïm l'economia i la vida de la gent", va dir.

En una enquesta sobre intenció de vot feta a principis d'agost, el 42% dona suport a celebrar un referèndum entre d'aquí a un any i d'aquí a cinc anys, mentre que el 40% s'hi oposa i un 14% es mostra indiferent.

Sobre el sentit del vot, un 47% votaria no a la independència, mentre que un 44% votaria sí.

ARXIVAT A:
Escòcia Independència
Anar al contingut