El primer ministre britànic, Boris Johnson, de visita a Escòcia, a principis d'agost
El primer ministre britànic, Boris Johnson, de visita a Escòcia, a principis d'agost (Reuters/James Glossop)

El govern britànic acceptarà un altre referèndum a Escòcia si el vol el 60% de la població

Un membre de l'executiu de Boris Johnson concreta per primer cop què exigiria Londres perquè els escocesos poguessin tornar a votar

Actualitzat

Si almenys el 60% dels escocesos volen tornar a votar sobre la independència respecte al Regne Unit, el govern de Londres podria autoritzar el segon referèndum.

És el primer cop que l'executiu britànic concreta què exigiria per garantir el segon plebiscit a Escòcia, després de la victòria del "no" a la independència el 2014.

Ho ha explicat el secretari per a Escòcia del govern britànic, Alister Jack, en una entrevista al mitjà digital Politico:

"Si es veiés sistemàticament que hi ha un 60% de la població que vol un referèndum -no que volguessin la independència, sinó que volen que tingui lloc un referèndum- i això se sostingués per un període de temps raonable, llavors caldria admetre que hi ha un desig per un referèndum."

Jack considera, però, que la situació actual no és aquesta ni de bon tros. "Em sembla que soc de l'opinió de la majoria de la gent, que és que ara no és el moment d'un referèndum. En vam fer un i vam prendre una decisió; ara mirem endavant i reconstruïm l'economia i la vida de la gent", ha dit.

En una enquesta sobre intenció de vot feta a principis d'agost, el 42% dona suport a celebrar un referèndum entre d'aquí a un any i d'aquí a cinc anys, mentre que el 40% s'hi oposa i un 14% es mostra indiferent. Sobre el sentit del vot, un 47% votaria "no" a la independència, mentre que un 44% votaria "sí".

A l'agost, el ministre del govern britànic Michael Gove va dir en una entrevista al "Sunday Mail": "Si es dona el cas que hi ha una voluntat consolidada a favor d'un referèndum, llavors se'n farà un."

L'acord de govern que van firmar la setmana passada el Partit Nacional Escocès i els Verds inclou fer una consulta en els pròxims cinc anys.

 

ARXIVAT A:
Escòcia Regne Unit
Anar al contingut