Independentistes escocesos protesten a Aberdeen durant una visita del primer ministre britànic, Boris Johnson
Independentistes escocesos protesten a Aberdeen durant una visita del primer ministre britànic, Boris Johnson

Un referèndum a Escòcia en menys de cinc anys, en l'acord de govern de l'SNP i els Verds

Els ecologistes entren per primer cop a l'executiu d'Edimburg en posicions de segon rang

Actualitzat

El Partit Nacional Escocès (SNP) i els Verds han firmat un acord de govern que preveu treballar perquè es faci un referèndum d'independència durant aquest mandat, preferiblement abans de finals del 2023.

Els Verds seran presents a l'executiu d'Edimburg per primera vegada en la història de l'autogovern escocès, però no a primera fila. Ocuparan posicions equivalents al rang de secretari general a Catalunya.

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, creu que el pacte fa complicat al Regne Unit oposar-se al referèndum:

"[L'acord] fa més difícil, de fet impossible, que d'acord amb la democràcia un govern britànic es resisteixi al dret dels escocesos a decidir el seu futur."

El pacte no seria una "coalició" en el sentit tradicional, segons ha explicat Sturgeon, perquè les dues formacions mantindran les seves agendes i no estan d'acord en tot. Hi ha qüestions que han quedat fora del pacte. "Però sortim de la zona de confort per centrar-nos en el que compartim", ha afegit la líder escocesa.

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, visitant una llar d'infants
La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, visitant una llar d'infants (Reuters)

L'acord preveu que els partits treballin per oferir "un lideratge efectiu i responsable a Escòcia" durant aquesta legislatura, en defensa del país, de la seva gent i de les "generacions futures".

​El colíder dels Verds Patrick Harvie ha descrit el pacte com "un moment històric" perquè suposa que el partit entra per primera vegada en un govern a Escòcia i, també, al Regne Unit. Ha dit que els partits se centraran en la idea del referèndum un cop s'hagi superat la pandèmia del coronavirus.

L'SNP va guanyar aquest any les quartes eleccions seguides i l'independentisme domina el Parlament escocès, però al partit de Sturgeon li va faltar un escó per a la majoria absoluta. Ara, sumen els set escons dels Verds per tirar endavant un referèndum.Mesures contra l'emergència climàtica

L'acord també tracta la transició verda, amb mesures com dedicar el 10% del pressupost de transport d'Escòcia a iniciatives de transport actiu, com caminar o anar en bicicleta, o dedicar cinc milions de lliures a millorar i "descarbonitzar" la xarxa de ferrocarril. Ho explica el diputat dels Verds Mark Ruskell:

El pacte també inclou mesures sobre habitatge i el compromís d'aprovar els pressupostos o les grans peces de legislació del programa de govern.

ARXIVAT A:
Escòcia
Anar al contingut