El president turc Recep Tayyip Erdogan durant l'entrevista televisada (Reuters)

Erdogan assegura que han matat el líder d'Estat Islàmic Abu al-Hussein

L'Observatori Sirià de Drets Humans confirma sobre el terreny que Al-Hussein ha mort per l'impacte d'un míssil en una caserna d'una milícia a la qual Turquia fa costat

El president turc, Tayyip Erdogan, ha fet públic que les forces d'intel·ligència turques han matat el líder d'Estat Islàmic (EI), Abu Al-Hussein, a Síria.

"Ahir va ser neutralitzat aquest individu com a part d'una operació de l'organització d'intel·ligència nacional turca a Síria."

El president turc ho ha dit en una entrevista a la televisió pública TRT aquest diumenge. Erdogan assegura que els serveis d'intel·ligència feia temps que perseguien Al-Hussein.

D'altra banda, fonts locals i de seguretat sirianes mantenen que l'atac va tenir lloc a la ciutat de Jindires, al nord de Síria, que està controlada per grups rebels als quals dona suport Turquia i que va ser una de les més afectades pel terratrèmol del 6 de febrer, que va afectar tant Turquia com Síria.

L'Exèrcit Nacional de Síria, una facció de l'oposició amb presència de seguretat a la zona, no ha fet cap declaració al respecte.

Un resident ha dit a l'agència de notícies Reuters que els enfrontaments van començar a la vora de Jindires durant la nit de dissabte a diumenge, i que van durar aproximadament una hora fins que es va sentir una gran explosió. Després, les forces de seguretat van encerclar la zona per evitar que ningú s'hi acostés.

L'Observatori Sirià de Drets Humans ha afirmat aquest dilluns que el líder del grup jihadista Estat Islàmic (EI), Abu Al-Hussein, ha mort en una base de la milícia proturca Ahrar al-Xarquiya a l'àrea de Jindires, al nord de Síria, hores després que Ankara s'atribuís l'operació.

Segons un comunicat de l'ONG, Al-Hussein ha mort per l'impacte d'un míssil aquest dissabte contra una caserna situada al cantó d'Afrin, una zona presa per les forces turques i les seves milícies aliades el 2018. 

"Fonts de l'Observatori han assenyalat que es van veure caces turcs sobrevolant la zona en el moment de l'atac mentre les forces turques i les seves faccions aliades tancaven les carreteres que condueixen a la posició atacada", diu la nota.

Les Forces de Síria Democràtica (FSD), una aliança armada liderada per kurds enemiga d'Ankara i aliada de la coalició internacional de lluita contra EI, també coincideix amb l'ONG que Al-Hussein: "Estava desplegat en una posició militar pertanyent al grup mercenari Yaish al-Sharquia, que té el suport de Turquia".

Yaish al-Xarquiya va formar part d'Ahrar al-Xarquiya, una formació actualment favorable a l'Organisme d'Alliberament del Llevant, aliança islamista exfilial siriana d'Al-Qaeda que domina la major part de la província d'Idlib, al nord-oest del país, i diverses zones d'Alep, on s'ubica Afrin.

Califa d'Estat Islàmic des del novembre passat

Al-Hussein va ser escollit líder d'Estat Islàmic el novembre de 2022 després de l'assassinat de l'anterior cap, a principis de l'any passat en una operació al sud de Síria. 

En total, tres califes més han estat assassinats a Síria des del 2019, dos d'ells a Idlib en operatius nord-americans i un a mans de grups opositors sirians a la regió meridional de Daraa.

Estat Islàmic va ocupar el 2014 part del territori de l'Iraq i Síria, que l'aleshores líder Abu Bakr al-Baghdadi va declarar com a califat islàmic, amb una població de milions de persones. En va perdre el control arran de diverses campanyes militars per part de les forces que tenien el suport dels Estats Units i les forces sirianes amb el suport per l'Iran, Rússia i diversos grups paramilitars.

Els darrers anys, milers de seguidors i militants d'Estat Islàmic s'han amagat a zones remotes a l'interior de Síria i l'Iraq, des d'on encara generen incursions de guerrilla militar.

La coalició kurda Forces Democràtiques Sirianes que té el suport dels Estats Units ha fet diverses operacions contra EI a Síria i ha abatut caps d'Estat Islàmic que s'amagaven a zones on Turquia té una influència important.

ARXIVAT A:
Estat IslàmicSíriaRecep Tayip ErdoganTurquia
Anar al contingut