Equips de rescat treballen per trobar persones vives sota la runa a la província de Hatay, a Turquia
Equips de rescat treballen per trobar persones vives sota la runa a la província de Hatay, a Turquia (Reuters/Dilara Senkaya)

Més de 37.000 morts al terratrèmol a Síria i Turquia, on encara hi ha rescats miraculosos

El govern turc fa les primeres detencions de constructors i promotors immobiliaris, just quan hi ha hagut l'últim rescat després de més de 150 hores sota la runa

RedaccióActualitzat

El nombre de víctimes en els terratrèmols de Turquia i Síria continua creixent. L'últim balanç oficial és de més de 37.000 morts, segons el servei d'emergències turc, i encara parlem d'un balanç provisional que podria continuar creixent. El nombre de víctimes és tan elevat que desborda la capacitat d'atenció.

Les darreres dades, fetes públiques aquest dilluns a la nit, xifren en 31.643 les víctimes mortals a Turquia i en més de 5.700 les que hi ha hagut a Síria.

Cada hora que passa és més difícil poder localitzar persones amb vida sota la runa, però sis dies i mig després del sisme, els equips de rescat encara troben algun supervivent, com un nen de vuit anys que ha passat 155 hores sota la runa a la província de Gaziantep.

Aquí es pot veure com el treien de sota les restes d'un edifici:


Poc abans, els equips de rescat havien tret dues germanes de 22 i 28 anys d'un edifici esfondrat a Adiyaman, al nord-est de l'epicentre, després de 152 hores atrapades.

150 hores va aguantar una nena de tres o quatre anys, que ha estat salvada aquest diumenge a Antioquia, una de les ciutats més afectades pel tremolor, on el nucli antic ha quedat arrasat gairebé íntegrament.

A la mateixa ciutat, han rescatat un home de 35 anys després de cinc hores enretirant runa. I una dona de 85 anys ha sobreviscut sis dies atrapada i amb només un petit espai de 30 centímetres per moure's.

A Síria, els Cascos Blancs han fet públic també el rescat d'una nena de mesos que es va fer dilluns, poques hores després del terratrèmol. Aquest grup nascut el 2014 per salvar gent de sota la runa dels bombardejos demana ajuda internacional urgent.

Són totes històries de supervivència i de la insistència dels equips de rescats. Totes amb detalls que freguen el miracle. També n'hi ha d'altres, però, de rescats de víctimes, persones que no han pogut sobreviure a la tragèdia. I d'altres que han quedat ferides i es tem per la seva vida.


L'ONU tem que es dobli el nombre de morts

L'ONU assegura que el balanç de morts es podria duplicar, perquè encara hi ha molta gent atrapada en els edificis que s'han enfonsat. A més, hi ha 85.000 ferits entre els dos països

A la zona rebel del nord-oest de Síria ja han comptabilitzat més de 2.000 morts.

Les tasques de rescat i de supervivència són complicades perquè en motes zones afectades les temperatures estan al voltant dels zero graus.

Segons explica un equip de bombers espanyols desplaçat a la zona, les baixes temperatures dificulten la feina dels rescatadors, però també poden allargar la supervivència de les persones enterrades. Sota la runa, la temperatura és més alta, però, si no fa molta calor, els atrapats no suen i triguen més a deshidratar-se.

Detencions de constructors i promotors

Les autoritats turques ja han arrestat una desena de persones i han emès un centenar d'ordres de detenció en relació amb la precària construcció dels edificis, que suposadament estaven fets per resistir terratrèmols. 

Algunes de les detencions, segons el govern turc, s'han fet quan els constructors intentaven fugir del país.

Es vol investigar la seva presumpta responsabilitat en la inseguretat de milers d'edificis ensorrats durant els recents terratrèmols.

La ira dels turcs es concentra en els constructors dels edificis nous que han caigut, tal com recullen els nostres equips enviats especials a la zona:


Segons algunes fonts, les autoritats turques també han detingut fins a un centenar de persones per pillatge.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, afirma que reconstruiran les ciutats devastades pel terratrèmol.  

Supervivents del terratrèmol a la ciutat de Maraix
El terratrèmol també ha deixat 85.000 ferits i molta gent sense casa (Reuters/Suhaib Salem)

La complicada situació a Síria

El nord-est de Síria ha estat una de les zones més afectades pel terratrèmol, però amb prou feines hi ha arribat ajuda humanitària.

Alguns dels combois que l'administració kurda de Síria ha enviat a Alep estan retinguts. Els Cascos Blancs també es queixen que no reben el material promès per les Nacions Unides.

El secretari general de l'ONU per a Afers Humanitaris, Martin Griffiths, ha admès que han fallat a la gent d'aquest territori i que tenen raó de sentir-se abandonats.

 

ARXIVAT A:
SíriaTurquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut