Aragonès no garanteix la presidència del Parlament per a Junts si inhabiliten Borràs

A l'espera de conèixer la sentència del judici contra la presidenta de Junts, el president apunta que el pacte que va permetre elegir Borràs ha quedat superat

RedaccióActualitzat

A l'espera de com acabi el judici contra Laura Borràs, que ha quedat vist per a sentència aquest dilluns, el president Pere Aragonès ha parlat de les conseqüències que hi podria haver si és inhabilitada. I no ha garantit que la presidència del Parlament continuï en mans de Junts.

El president de la Generalitat considera que, si arribés el cas, s'hauria de renegociar el pacte que es va fer en el seu moment amb els ara exsocis de govern perquè Borràs presidís la segona institució del país, ara farà dos anys.

En una entrevista a RTVE, Aragonès ha argumentat que el pacte ha quedat superat i que es va trencar quan Junts va sortir del govern i, per tant, obre la porta que eventualment la presidència pugui canviar de mans.

Tot i això, el cap de l'executiu ha assegurat que està "molt obert a escoltar" si Junts vol "refer propostes". "És important no tancar les portes a res", ha afegit.

El fet és que, per mantenir una presidència independentista al Parlament, caldria que Esquerra i Junts, així com la CUP, es posessin d'acord. Per ser escollit en el càrrec, cal que el diputat o diputada obtingui la majoria absoluta dels membres de la cambra, és a dir, com a mínim 68 dels 135 diputats.

Si cap candidat no assoleix aquesta majoria en una primera votació, s'ha de repetir entre els dos diputats que han aconseguit més suport, i és elegit el que té més vots. Si això passés, la presidència podria no ser de cap partit independentista.

Segons Aragonès, en tot cas, correspondrà a Junts dir què passa en cas d'una condemna a la seva líder, que aquest dijous ha tornat a l'activitat política després del judici, i ha situat la pilota a la seva teulada.

Laura Borràs en el judici
El judici contra Laura Borràs ha quedat vist per a sentència aquest dilluns (CCMA )

ERC i Junts, més lluny que mai

En tot cas, les converses per decidir qui ocuparà la presidència del Parlament si Laura Borràs és inhabilitada començaran amb un ambient tens entre Esquerra i Junts. Estan més lluny que mai, arran de la negociació dels pressupostos.

Aquest divendres s'ha vist a la comissió d'Economia: Esquerra ha acusat Junts de tornar a l'antiga Convergència i de buscar pactes amb el PSC, la sociovergència, com l'acord entre PSC i Junts que han tombat el pla pilot de la renda bàsica universal, inclòs en la llei d'acompanyament als comptes, que han de rebre la llum verda definitiva del ple divendres que ve.

El diputat de Junts Joan Canadell ha argumentat el seu vot a favor de l'esmena socialista perquè, segons ha dit, la renda bàsica universal és un "engany a la ciutadania". "Fins que no tinguem un estat independent no la podrem posar en marxa per manca de recursos", ha afegit.

La diputada d'ERC Raquel Sans li ha replicat que, precisament, el pla pilot ha de servir perquè quan Catalunya sigui un estat independent es pugui aplicar aquesta mesura "pionera i innovadora".

Junts ha acusat Esquerra de retornar al tripartit, perquè els pressupostos de la Generalitat tiraran endavant amb el suport del PSC i dels comuns.

El punt de la renda bàsica universal es podria votar igualment, si un grup demana que es voti el text de la llei inicial encara que en comissió s'hagi aprovat eliminar algun article.

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaLaura BorràsPere AragonèsERCJunts
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut