Els pressupostos superen el primer tràmit al Parlament amb avisos de PSC i Junts al govern

El govern de Pere Aragonès, amb el suport de socialistes i comuns, ha fet un pas més per tirar endavant els comptes el 10 de març malgrat les esmenes a la totalitat de 5 partits

RedaccióActualitzat

El pacte de pressupostos de la Generalitat entre Esquerra, el PSC i els comuns ha permès tombar, aquest dimarts, les esmenes a la totalitat dels números per al 2023. Els pressupostos s'haurien d'aprovar, amb la mateixa majoria, el 10 de març.

Els vots de les tres formacions han estat suficients per tombar els textos de Junts, Vox, CUP, Cs i PP, de manera que els comptes han superat el debat a la totalitat i continuen la seva tramitació al Parlament.

La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha instat els grups a "abandonar posicions maximalistes i del tot o res" i sumar-se al suport als pressupostos, i ha tornat a "estendre la mà" a Junts.

Però la seva portaveu, Mònica Sales, ha rebutjat de nou els comptes i ha carregat contra ERC: "Mai no han prioritzat el 52% per sobre del seu partit".

Tot i això, el govern de Pere Aragonès i la consellera d'Economia havien començat el ple d'aquest dimarts amb la partida guanyada, ja d'entrada, numèricament. Natàlia Mas ha volgut deixar clar, però, que l'acord amb PSC i Comuns és "puntual":

"Es tracta d'un acord concret i puntual per tirar endavant, no és res més que això."

De la seva banda, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha afirmat que el seu partit ha demostrat que es pot "governar des de l'oposició" i donar suport al govern quan calgui. Romero ha avisat ERC que l'acord de pressupostos no "falca" el govern, i ha instat l'executiu a cedir si vol desplegar una agenda legislativa al llarg de la legislatura.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, al costat de Laura Vilagrà, aquest dimarts al Parlament (ACN)

Mà estesa a Junts i a la CUP malgrat tot

També ha justificat que governar és arribar a acords amb "qui no ets sents proper" i diu que això "requereix esforços i sacrificis, sortir de la zona de confort i assumir contradiccions". En el seu discurs ha volgut evitar les postures de bloqueig, mirant de reüll els seus antics socis, Junts per Catalunya:

"Esperem que els comptes obtinguin un suport més gran, especialment el d'aquells grups amb qui compartim l'objectiu d'aconseguir la independència del nostre país."

Per això al final del discurs ha apel·lat també a la CUP, assegurant que, "malgrat les diferències" tenen molts punts d'acord. Però aquests dos grups, tant Junts com la CUP, no tenen cap intenció de donar suport a uns comptes que no creuen bons.

Junts demana "reflexió" i la CUP retreu el pacte amb el PSC

L'esmena de Junts, decidida fa una setmana, era doble: als pressupostos, però també al president, a qui la portaveu parlamentària Mònica Sales ha demanat una "reflexió" perquè es troba "lluny" dels compromisos amb els quals va ser investit.

Junts, durant el seu torn, s'ha volgut postular com a alternativa davant de Pere Aragonès, ja que consideren que "els pressupostos són un fre a la independència".

I discurs contundent per part de la CUP, que va decidir presentar una esmena a la totalitat el 5 de febrer: la diputada Eulàlia Reguant, ha acusat ERC de lligar la legislatura i el futur del país al PSC "més gris, de dretes i espanyolista" de la història del partit.

També ha acusat el primer secretari dels socialistes, Salvador Illa, d'haver agafat el país amb les "defenses baixes" per ficar-hi "totes les merdes de Foment del Treball" en el projecte de pressupostos.

Vox, PP i Cs acusen els pressupostos de "sectarisme"

La resta de grups que han presentat esmena a la totalitat, PP, Ciutadans i Vox, hi veuen més procés en els comptes i un nou tripartit.

Vox considera que la seva esmena a la totalitat "defensa" els catalans d'uns comptes que "els espolien". El seu portaveu, Joan Garriga, considera que el retard en l'aprovació dels números és un "escàndol" i "inhabilita" Pere Aragonès per governar. També ha tingut retrets cap als socialistes i els comuns per tirar endavant els comptes i ha assegurat que "el tripartit reneix".

Els taronges han denunciat que es tracta d'uns comptes "sectaris": el portaveu de Ciutadans a Catalunya assegura que "el problema no és tant que la despesa es dispari, sinó que es gasta en partides que demostren sectarisme". El líder del grup, Carlos Carrizosa, ha aprofitat per advertir que "no són bons ni per als catalans ni per a la convivència" i ha afegit que "són pa per avui i fam per demà".

Finalment des del PP, el seu president a Catalunya, Alejandro Fernández, atribueix l'acord de pressupostos a un intent de "supervivència" del govern, PSC i comuns i retreu que és un moviment que "no genera estabilitat" a Catalunya.

ARXIVAT A:
Pere AragonèsPressupostos de la Generalitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut