El persident de la Generalitat i la líder dels comuns ho han escenificat al Palau de la Generalitat (EFE / Marta Pérez)

Pacte govern-Comuns pels pressupostos: reforçar l'atenció primària, l'acord principal

Per aprovar els comptes, el govern encara necessita 27 vots més a favor, per la qual cosa els dos altres grans grups del Parlament, PSC o Junts, són imprescindibles

RedaccióActualitzat

El govern i els Comuns han arribat a un acord pels pressupostos de la Generalitat de l'any que ve. Es tracta d'un acord global per un pla de xoc social de 555 milions d'euros que arriba després de setmanes de negociacions.

La presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'han signat aquest dimecres a la tarda al Palau de la Generalitat.

En una compareixença dels del Palau, Albiach ha qualificat les negociacions de "molt difícils" i ha dit que els Comuns han hagut "d'arrossegar el govern tema a tema". "Avui es posen les bases per revertir aquesta crisi d'inflació", ha assegurat sobre un acord que, tot i això, considera que "és lluny del programa dels Comuns".

El que ha endarrerit l'acord ha estat, diu Albiach, l'increment del pressupost en salut, i concretament en l'atenció primària. Entre els punts destacats també hi ha situat la inversió en habitatge públic i en sobirania energètica.

En aquest sentit, el pacte preveu que l'energètica catalana també sigui comercialitzadora, però només accessible per a aquelles famílies més vulnerables, segons ha detallat la consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix, en una compareixença conjunta amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.

Vilagrà ha destacat que aquest és un "bon acord" i que la negociació continua ara amb el PSC i amb Junts, amb qui esperen tenir un acord "ben aviat". "Estem convençudes que tothom estarà a l'altura de les circumstàncies i treballem per fer possible uns pressupostos al més aviat possible", ha assegurat.

Les negociacions amb el partit d'Albiach són les que estaven més avançades (David Zorrakino / Europa Press)

Apujar l'impost als pisos buits i més diners a salut

Pel que fa al detall del pacte amb els Comuns, Albiach també s'ha referit al nou impost de patrimoni, que s'aplicarà a qui tingui més de 10,6 milions d'euros de patrimoni. És, ha explicat, el mateix que ja s'havia aprovat en el si del govern espanyol i que ara es vol blindar de les impugnacions i garantir els ingressos per a la Generalitat aprovant-lo a Catalunya.

A banda, govern i Comuns han pactat l'impuls de l'impost dels creuers i el dels aliments ultraprocessats. També s'incrementarà un 33% l'impost als habitatges buits. "Mai 8 diputats i diputades havien rendit tant", ha assegurat Albiach.

Sobre els possibles pactes del govern amb altres forces polítiques, la líder dels Comuns ha deixat clar que els punts que s'han pactat han de quedar blindats de qualsevol canvi, però ha instat el govern a seguir negociant perquè els comptes tirin endavant.

Aquest és el document complet amb totes les mesures.

A través de Twitter, Pere Aragonès ha demanat que s'arribi a "grans consensos".


Calen 27 vots més: o PSC o Junts

El govern ja va aprovar els actuals pressupostos amb el suport dels Comuns, ara fa un any.

Les negociacions amb el partit d'Albiach són les que estaven més avançades. La seva condició per donar-hi suport era un pla de rescat social i prioritzar l'atenció primària en salut.

Amb els seus 8 diputats, sumats als 33 d'Esquerra, el govern tindria ja el suport de 41 diputats als pressupostos. Li caldrien, encara, però, 27 vots més a favor, per la qual cosa els dos altres grans grups del Parlament, PSC o Junts, són imprescindibles.

Sobre això, els Comuns afirmen que els sembla bé que el govern pacti amb els seus antics socis o amb els socialistes, sempre que mantinguin els seus acords. "Nosaltres ja hem fet la feina", asseguren.

El president Aragonés i la líder dels comuns, Albiach, formalitzant l'acord al Palau de la Generalitat l'any passat
El president Aragonès i la líder dels Comuns, Albiach, van arribar a un acord pels comptes l'any passat (ACN/Sílvia Jardí)

Justament, aquest dimecres al matí, la consellera d'Economia ha apel·lat a la "responsabilitat" dels grups parlamentaris per poder "consensuar, aprovar i executar" els pressupostos de la Generalitat "en la màxima brevetat possible", i ha avisat dels "elevats costos" de no tenir els comptes de l'any 2023.

En una interpel·lació al ple del Parlament aquest dimecres, Mas Guix ha afegit: "Estem treballant per consensuar i aprovar els pressupostos per contenir els efectes de la conjuntura actual i abraçar les transformacions que s'estan produint."

ARXIVAT A:
En comúGeneralitat de CatalunyaPressupostos de la Generalitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut