Els pressupostos arriben al Parlament per a la seva aprovació definitiva el 10 de març

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha lliurat el projecte, aprovat aquest matí pel govern, a la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés

RedaccióActualitzat

Els pressupostos de la Generalitat per al 2023 ja són al Parlament amb l'horitzó que puguin aprovar-se el 10 de març. La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha lliurat el projecte aprovat aquest matí pel govern a la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, que l'ha rebut en format digital dins una tauleta.

Mas ha assegurat que "són uns pressupostos ambiciosos", quantitativament i qualitativament. En el primer cas, "perquè permeten elevar la capacitat d'inversió i despesa 3.842 milions d'euros" i, segons ha destacat, "per primera vegada el llindar global de la Generalitat superarà els 40.000 milions d'euros".

A més, ha subratllat, "permeten atendre les necessitats més urgents i alçar la mirada per emprendre transformacions de cara al futur".

Les partides més grans, com és habitual, són per a Salut, que consolida els recursos que es van fer servir per fer front a la pandèmia (+32,9%+), i per a Educació, que incrementa la seva dotació gairebé en un 20%.

Però a diferència d'altres anys, el departament que més creix és el d'indústria, fruit dels acords amb els agents socials. Les inversions del sector públic baixen una mica perquè han arribat menys fons europeus que l'any passat. Sí que augmenta la partida de personal, per fer front als augments salarials i a les noves contractacions. 

I el que torna a pujar, per primer cop des del 2014 i potser apuntant ja a una futura tendència, són els interessos, tot i que tant el deute com el dèficit es van reduint. (782 +144)  I això fa que el pes de la despesa social al conjunt del pressupost baixi lleugerament.

Mas ha destacat que "és l'increment anual més important en 17 anys. Aquest gairebé 11% de la despesa anual és una xifra molt destacada."
 

El debat a la totalitat, el 14 de febrer

Paral·lelament, la mesa i la junta de portaveus s'han reunit per admetre a tràmit el projecte i iniciar-ne la tramitació.

Simultàniament, s'obre un termini de presentació d'esmenes a la totalitat, que es debatran i votaran en un ple, previst el 14 de febrer. Si les hipotètiques esmenes a la totalitat que presentin els grups de l'oposició es rebutgen, els comptes continuaran la tramitació en comissió. D'altra banda, el calendari per a les esmenes a l'articulat s'allargaria una setmana més.

Un mes després se celebraria el ple del debat i les votacions finals del projecte.

Tot plegat, en cas que no es demani un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, cosa que poden fer dos grups parlamentaris o una desena part de diputats i diputades. Aleshores l'òrgan disposaria d'un mes per emetre el dictamen i, per tant, l'aprovació al març seria pràcticament impossible.

En tot cas, si no hi ha sorpreses, els comptes podran tirar endavant perquè tindran el suport dels 33 diputats d'Esquerra, els 33 del PSC i els 8 dels comuns, imprescindibles per garantir-se la majoria necessària. De fet, superen la majoria absoluta.

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaPressupostos de la Generalitat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut