Acord in extremis ERC-PSOE pels pressupostos a canvi de blindar el català a l'audiovisual

Esquerra anuncia que no presenta una esmena a la totalitat als pressupostos del govern espanyol just abans d'esgotar el termini

RedaccióActualitzat

Un acord d'última hora entre Esquerra i el govern espanyol permetrà tramitar els pressupostos que ha presentat Pedro Sánchez. Els republicans han anunciat, minuts abans que acabés el termini, la seva postura a canvi d'un pacte per blindar el català amb quotes en la llei de l'audiovisual, entre d'altres.

L'acord també inclou "una transferència immediata de 18 milions d'euros" per a les beques, un compromís incomplert, segons ha explicat el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián.

Rufián assegura que l'executiu espanyol s'ha compromès a complir totes les qüestions pendents i a fixar una quota per al sector audiovisual en català "abans del 31 de desembre". No ha aclarit quin serà el percentatge, però sí que ha assegurat que la quota "només es pactarà amb ERC".

A més, assegura Esquerra, "es continuarà treballant" per al traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital.

Gabriel Rufián explica la posició d'ERC al Congrés
Gabriel Rufián explica la posició d'ERC al Congrés (EFE/ Fernando Alvarado)

No és un sí

La posició d'ERC -sumada a la de PSOE, Podem, PNB i Bildu- permetrà tramitar els comptes aquesta setmana vinent. Els pressupostos definitius, però, no s'aprovaran fins al mes de desembre.

Rufián ha explicat que la seva posició no suposa un sí als pressupostos, sinó un camí obert a la negociació.

Sense oposició dels grups bascos

Aquest divendres a la dues acabava el termini per presentar les esmenes a la totalitat. Dijous es votaran, però ara el govern espanyol té prou suports per salvar el tràmit.

El PNB -amb 6 diputats- ha anunciat aquest mateix divendres que no presentarà l'esmena a la totalitat. Els nacionalistes bascos han explicat que han restablert la confiança amb el govern espanyol després que hagin pactat el traspàs íntegre de la gestió de l'ingrés mínim vital.

Aitor Esteban diu que l'acord permet avançar cap a una nova etapa de negociació de les esmenes parcials amb "optimisme".

Bildu -amb 5 diputats- també ha avançat que no presentarà esmena a la totalitat contra els pressupostos. La formació abertzale diu que la decisió no implica "un xec en blanc" per a l'executiu de Sánchez.


Els comptes del govern espanyol

Els que sí que han presentat esmenes a la totalitat són Junts i la CUP, que han pressionat Esquerra perquè fes el mateix. Els pressupostos també tenen els vots en contra del PP, Vox, Ciutadans, Fòrum Astúries i Coalició Canària.

D'aquesta manera, el govern espanyol en tindria prou amb el suport dels seus socis, ERC, el PDeCAT, PNB i Bildu, per sumar 190 vots (120 del PSOE, 35 de Podem, 13 d'ERC, 4 del PDeCAT, 6 del PNB, 5 de Bildu, 2 de Més País, 1 de NC, 1 del BNG, 1 del PRC, 1 de Terol Existeix, i 1 de Compromís) i superar el tràmit. El govern espanyol necessita una majoria simple en aquesta votació per poder rebutjar les esmenes a la totalitat.

Si els pressupostos superen la votació de dijous, s'obre un procés de tramitació al Congrés i al Senat que s'allargarà fins al mes de desembre.

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatERCPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut