L'exèrcit israelià ha entrat a Nablus en resposta a la mort d'un jove ultraortodox.
L'exèrcit israelià ha entrat a Nablus en resposta a la mort d'un jove ultraortodox.
Nablus

Enfrontaments a Nablus en resposta a la mort d'un jove israelià ultraortodox abatut per la policia palestina

Matí d'enfrontaments a la ciutat de Nablus, a Cisjordània, entre joves palestins i soldats israelians arran de l'entrada a la ciutat de l'exèrcit israelià, que ha respost amb gasos lacrimògens al llançament de pedres. L'entrada de l'exèrcit és conseqüència del tiroteig de la policia palestina a un grup de pelegrins jueus a la ciutat de Nablus, que ha provocat la mort d'un d'ells i quatre ferits, a la tomba del patriarca Josuè, un dels llocs sants del judaisme. El mort és un jove de 24 anys nebot de la ministra de Cultura del govern d'Israel. Els pelegrins, segons sembla, han arribat a la tomba sense l'autorització de cap autoritat palestina o israeliana.

Actualitzat
Els fets han passat quan un grup de joves han entrat sense permís a la tomba de Josuè i, en sortir, s'han saltat un control de la policia palestina, que ha obert foc. A més del jove mort, quatre nois que anaven amb ell han resultat ferits. 

Les autoritats palestines han comunicat a l'exèrcit d'Israel que la policia ha obert foc contra el vehicle en què anaven els ultraortodoxos per uns moviments que els han semblat sospitosos.

Tomba sagrada

La tomba de Josuè és un lloc sagrat per a jueus i musulmans. Sovint, religiosos jueus la visiten clandestinament per no haver d'esperar a entrar-hi en els combois organitzats que es munten un cop al mes sota control de l'exèrcit israelià, gràcies a la cooperació entre l'Autoritat Nacional Palestina i el govern israelià.

L'exèrcit israelià va haver d'abandonar el control del santuari de Nablus quan va esclatar la segona Intifada, l'any 2000.

Els ultraortodoxos, tema de debat nacional


El jove era ultraortodox, un grup religiós cada cop més nombrós i influent a Israel. Molts ciutadans, però, comencen a qüestionar l'estatus privilegiat d'aquest grup dins de la societat israeliana.

Consideren una discriminació el fet que es mantinguin amb els diners de tots els contribuents i, a més, que estiguin exempts de fer el servei militar.
Anar al contingut