La nova colada de lava a La Palma arrossega blocs com cases de tres pisos

El trencament de la paret del con nord del volcà Cumbre Vieja, aquest dissabte, provoca noves destrosses en zones de Todoque que fins ara s'havien salvat

Actualitzat

Tres setmanes després, el Cumbre Vieja segueix ben actiu. Ara a La Palma preocupa l'avançament de la nova colada de lava que s'ha originat amb el trencament de la paret del con nord del volcà, que avança a una velocitat de 700 metres per hora, segons l'Institut Vulcanològic de Canàries

 

La lava està arrossegant molt material incandescent i roques gegants de la mida de cases de tres pisos, com informa l'Institut Geogràfic i Miner d'Espanya (IGME).


Això, juntament amb les contínues explosions que hi ha, fan difícil de predir el seu poder destructor. De moment, el nou riu de lava - que també s'està dirigint cap al mar - està afectant una part de la població de Todoque que fins ara s'havia salvat.

 

El Cumbre Vieja ja fa tres setmanes que està en erupció i, si segueix així, dimarts superarà els 24 dies d'erupció del Teneguía, l'últim volcà que va entrar en erupció a l'illa l'any 1971. Els experts creuen que encara hi ha activitat per a dies.  

Aquesta nit de dissabte ha estat especialment sorollosa, amb explosions constants que han provocat vibracions en cotxes i vidres.

Els veïns evacuats podran tornar a les propietats que es trobin fora del perímetre de seguretat per tal de recollir roba i altres objectes. L'accés serà controlat i els acompanyaran personal de seguretat.

El volcà Cumbre Vieja, en plena erupció (Juan Medina / Reuters)

Tècnics de la Unitat Militar d'Emergències analitzen la situació sobre el terreny per avaluar riscos. Estudien les capçaleres de les colades, vigilant-les constatment, per detectar qualsevol canvi en la velocitat i direcció del riu de lava, amb 800 persones distribuïdes sobre el terreny.

Científics del CSIC també prenen mesures del material. Les colades de lava han afectat mig miler d'hectàrees i han destruït gairebé 1.200 edificacions. 

ARXIVAT A:
La PalmaVolcà Cumbre ViejaLes Canàries
Anar al contingut