Salut no s'oposa a escurçar les quarantenes tenint en compte el comportament d'òmicron

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, afirma que aquesta tarda es prendrà una decisió sobre si es retallen els confinaments

Arola Cumeras i BantulàActualitzat

-- El Ministeri de Sanitat i les autonomies han acordat reduir la quarantena dels positius per covid-19 a set dies. Informació actualitzada en aquest enllaç --

La sisena onada de la covid està fent replantejar la gestió dels aïllaments dels qui donen positiu i dels contactes estrets. Les quarantenes de les persones contagiades que no tenen símptomes es podrien escurçar, tal com ja ha passat als Estats Units. El govern nord-americà ha decidit retallar el confinament des dels deu fins als cinc dies.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, diu que Catalunya no estaria en contra "d'un escurçament" dels aïllaments. En el cas dels contactes estrets que estan vacunats i es troben bé, amb el protocol actual ja no han de fer quarantena.

A l'estat espanyol, Madrid, Castella i Lleó i Andalusia veuen amb bons ulls la mesura i asseguren que s'hi posicionaran a favor en el marc del Consell Interterritorial d'aquest dimecres.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que aquest dimecres a la tarda es prendrà una decisió sobre si es canvia o no la durada de les quarantenes. Ha apuntat que, per prendre una decisió, s'ha de tenir en compte "la salut mental o l'activitat econòmica".
 

La vacunació, "importantíssima"

Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, ha insistit que la clau és la vacunació. Com a novetat, Salut ha obert el grup de vacunació de 40 a 49 anys. Aquest migdia es pot demanar hora per posar-se la dosi de reforç.

Les dades de Catalunya mostren una incidència "que ha crescut de manera vertiginosa". Hi ha moltes diferències per edat: "El grup que majoritàriament té una incidència alta és el de 20 a 29 anys".

Pel que fa a les escoles, Cabezas confia que es reprengui el curs el 10 de gener amb els mateixos protocols.

100% de la variant òmicron

Carmen Cabezas ha afirmat que les mostres seqüenciades òmicron ja són gairebé del 100%, una substitució ràpida, "com s'ha vist en altres països". La repercussió assistencial d'aquesta onada, vinculada a l'òmicron, "té menys ingressos hospitalaris".

"Els contagiats d'òmicron tenen la probabilitat d'ingressar dividida per dos o més; el mateix passa a l'UCI, amb una probabilitat dividida per 3", ha dit.

Gran pressió als CAP

A l'atenció primària tenen una allau de consultes. Van ser més de 61.000 i dimarts més de 52.000. Aquesta pressió assistencial tan alta a la primària no s'havia produït a la cinquena onada.

La directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, ha fet una demanda: "Aquell qui es trobi bé que es quedi a casa". Ha aconsellat que, en aquests casos, es faci "autocura" i no es vagi al CAP. "Qui realment no es trobi bé, que vagi al CAP o truqui al 061".

Per avisar d'un positiu en un test d'antígens fet a casa, es pot fer "telemàticament al web La meva salut o trucant telefònicament al CAP, al 061". Segons Craywinckel, es treballa per tenir "un punt unívoc" per comunicar els positius.

Pel que fa a una "possible picaresca" en les baixes mèdiques, "s'ha d'assumir aquest risc". Craywinckel espera que la població respongui amb "honestedat i coherència".
 

Quin és el protocol per als contactes estrets?

Pel que fa als contactes estrets de persones que han donat positiu per covid, el no vacunats han de fer una quarantena de 10 dies.

Si s'està vacunat, no cal la quarantena però sí molta precaució. Si algú es troba malament, cal una trucada al 061 o al CAP. En canvi, cal reservar el telèfon 112 per a casos "d'emergència"


Les vacunes haurien evitat 10.000 morts

Clara Prats, investigadora del Computational Biology and Complex Systems (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha explicat que les estimacions mostren que les vacunes haurien evitat, des del gener, "entre 310.000 i 410.000 casos".

El mateix escenari hipotètic contempla que s'han pogut evitar entre 60.000 i 80.000 nous ingressos a l'hospital i entre 10.500 i 13.500 persones a l'UCI. Pel que fa a les defuncions, "per efecte directe de les vacunacions", s'haurien evitat entre 7.500 i 10.000 morts.


El debat internacional sobre les quarantenes

Molts països s'estan plantejant deixar les quarantenes a la mínima expressió. Al Regne Unit, els positius asimptomàtics fan aïllaments de 7 dies i tornen a la vida normal si donen negatiu en dos testos d'antígens els dos últims dies.

A Europa, la reducció de les quarantenes s'ha aprovat a Grècia, on l'aïllament serà de cinc dies per als contagiats amb símptomes lleus o asimptomàtics. A Itàlia es plantegen reduir-ho al gener per als vacunats amb la dosi de reforç. S'haurien de quedar a casa entre 3 i 5 dies.

La decisió té un clar rerefons econòmic. Els governs temen que les baixes o quarantenes per covid paralitzin l'activitat econòmica, tal com ha passat amb les cancel·lacions massives de vols per contagis entre la tripulació.

A més, també es té en compte el factor de l'alt nombre de persones vacunades, cada vegada més també amb la tercera dosi.
 

A Catalunya continua l'alt ritme de contagis

A Catalunya, segueix havent-hi una forta progressió dels contagis. Amb les últimes dades actualitzades, s'han declarat 22.972 nous casos positius, mil menys que el dia anterior.

Els contagis setmanals s'han més que duplicat en comparació amb la setmana del 12 al 18 de desembre, quan es van registrar 40.866 casos, i s'han triplicat amb escreix respecte a la setmana del 5 a l'11 de desembre. Llavors, se'n van comptabilitzar 23.981,

Als hospitals, hi ha 62 ingressats més (1.565 en total) i 9 crítics més a l'UCI (413). Les funeràries han notificat 43 morts. La positivitat s'enfila al 16,6% de les proves, quan l'OMS recomana que no superi el 5%.

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Confinament Covid-19Certificat CovidÒmicron
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut