Més del 55% de la població de Catalunya ja ha rebut la pauta completa de vacunació (ACN / Laura Fíguls)

Salut intensifica la crida a vacunar-se i a seguir les mesures tot i estar immunitzat

Juan Pablo Horcajada, de l'Hospital del Mar, alerta que "aquesta epidèmia ha canviat i ja no és la de Wuhan" i que els joves i les persones no vacunades poden contraure i encomanar la Covid-19

Juli Rodés AlmerActualitzat

"La prioritat és la vacunació, de les persones de 30 anys o més, sobretot". A més, amb la variant delta "és molt important que no ens refiem, encara que estiguem vacunats hem d'aplicar totes mesures de precaució".

Aquest ha estat el doble missatge que el Departament de Salut ha volgut fer arribar a la població durant la roda de premsa de seguiment del procés de vacunació.

Hi han insistit Carmen Cabezas, secretària de Salut de la Generalitat, i també els doctors Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, i Antoni Trilla, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic.

En aquest mateix sentit, Horcajada ha presentat un comunicat al qual s'han adherit 54 societats científiques de Catalunya, amb més de 26.000 socis relacionats amb la medicina, que fa una crida a la responsabilitat personal de la ciutadania, sobretot de les persones més joves i les persones que no estan vacunades, perquè "són les més susceptibles de contraure i d'encomanar la malaltia a les persones de més edat, entre les quals ja ha augmentat la mortalitat".

Una crida per "intensificar" el compliment de les mesures ja conegudes per combatre la pandèmia, començant per vacunar-se i continuant per limitar la interacció social, reduir els desplaçaments i utilitzar la mascareta.

I com que "l'incentiu per a la vacunació és la informació", Horcajada ha demanat als mitjans de comunicació i als influencers que ajudin a difondre el missatge.


L'epidèmia ha canviat

Més endavant, Horcajada ha volgut remarcar: "Aquesta epidèmia ha canviat i ja no és la de Wuhan", en referència a la transmissibilitat més alta de la variant delta, també entre els més joves.

A tall d'exemple, ha explicat que més de la meitat de les persones ingressades en quatre plantes de l'Hospital del Mar dedicades als pacients Covid tenen menys de 50 anys. Entre aquestes, "un noi de 17 anys ingressat greu".

.
A punt de punxar 9 milions de dosis

La compareixença de Cabezas, Horcajada i Trilla ha tingut lloc el dia que a Catalunya ja han rebut la primera dosi 4.966.137 de persones, el 63% de la població. D'altra banda, tenen la pauta completa de vacunació 4.393.685 de persones, el 55,8% de la població.

Cabezas ha explicat que s'han administrat 8.884.649 de dosis, que són el 95,3% de les vacunes rebudes. També ha avançat que aquesta setmana s'arribarà als 9 milions de dosis i als 5 milions de persones amb una sola dosi.

 

Per edats, Cabezas ha volgut destacar que ja han rebut la pauta completa dues de cada tres persones majors de 18 anys, el 67%, una dada superior a la mitjana europea, del 61%, que ha qualificat de "molt bona, a nivell internacional".

El 88,8% de la població major de 60 anys té la vacunació finalitzada; entre els majors de 50 anys el percentatge és gairebé el mateix, el 87,2%; i baixa fins al 65,7% entre la població de més de 16 anys.

Tant Cabezas com Trilla com Horcajada han defensat la importància de les vacunes per combatre la pandèmia i han fet una crida a vacunar-se i a mantenir les mesures ja conegudes per evitar el contagi fins i tot encara que s'estigui vacunat.


La propagació de la delta, a través dels joves

Analitzant l'arribada i el predomini de la variant delta, Cabezas ha explicat que, a diferència de les altres onades, la variant delta causant d'aquesta cinquena onada ha començat a propagar-se en els grups d'edat més joves, de 20-29 anys i de 10-19 anys, i que a partir d'aquí "ha anat contagiant-se a les edats veïnes".

En aquest sentit, Trilla ha remarcat que "la variant delta ha afectat molt més la gent jove perquè no hi havia hagut temps material ni vacunes per poder arribar a aquests grups de població".


La immunitat de grup necessita més gent vacunada

La irrupció de la variant delta, de fet, més enllà de causar la cinquena onada de la pandèmia, ha fet variar les previsions sobre la immunitat de grup necessària per anar recuperant la normalitat prepandèmica. D'entrada, i fins fa poc, s'havia calculat que calia tenir immunitzat el 70% de la població, que previsiblement s'assolirà a finals d'agost o principis de setembre.

Ara, però, els experts parlen de la necessitat d'assolir, almenys, la vacunació amb pauta completa del 85% de la població.

Cabezas ha explicat que compta que serà possible assolir aquest percentatge de població vacunada amb la pauta completa en el trimestre posterior a l'estiu, entre setembre i novembre, tot i que ha admès que encara no se sap quantes vacunes arribaran a partir de setembre.


Més de 500 dies de pandèmia

Trilla, que ha centrat la seva intervenció en la necessitat de prendre totes les mesures ja conegudes, ha fet un avís: "Portem més de 500 dies de pandèmia, que no ha acabat", i "haurem de batallar bastantes setmanes o mesos per aconseguir un millor control".

En aquest context, Trilla ha admès que és un fet l'aparició de l'anomenada fatiga pandèmica, a causa de la qual "la població està cansada de no poder fer una vida normal", i "els professionals sanitaris estan doblement cansats", perquè formen part de la població, però, a més, no han deixat de veure pacients amb Covid.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut