Amb el 70% de població vacunada no n'hi haurà prou per arribar a la immunitat de grup

L'esperada immunitat de grup, el que per a molts era un passaport a la normalitat, no arribarà fins al 85% de la població vacunada

RedaccióActualitzat

La immunitat de grup és la manera de garantir que les persones no vacunades estan protegides per aquelles que sí que ho estan. Quan va començar el procés de vacunació, es va fixar en el 70%, però els científics ja adverteixen que aquest percentatge és insuficient davant la variant delta.

Sílvia de Sanjosé, epidemiòloga i presidenta del Grup per al Seguiment Científic Covid-19, admet que el 70% és un llindar teòric, que a la pràctica no ha funcionat: "Avui tenim evidències per pensar que això no és possible."

I el motiu té nom i cognom: variant delta. El percentatge es va calcular amb mutacions anteriors del virus, i ara la delta ho ha canviat tot. 

A Catalunya ja és la variant predominant, però, a més, hi ha l'exemple del cas britànic i israelià, amb cobertures vacunals altes. Quique Bassat, epidemiòleg i investigador de l'ISGlobal, recorda que al Regne Unit tenen més de 50.000 casos al dia

Ara la xifra se situa més pròxima al 85%, tot i que De Sanjosé reconeix que és complicat determinar quin nivell és suficient:

"És molt difícil que tinguem nivell de vacunació i d'infecció suficient per dir: 'Va estiguem tranquils i si queda un 10-20 % de la població sense vacunar estarà protegida.'"

La ciència situa com a mínim aquest 85%, però amb una altra condició: ha de ser global. Si l'objectiu és tornar a una normalitat definitiva, de res serveix assolir aquestes taxes només en un país. De Sanjosé: "Per garantir aquest estat hauríem d'estar aïllats. Per tant, la tranquil·litat no ens arribarà fins que hi hagi una vacunació massiva global."

Però, a més, alguns experts ni tan sols volen posar xifres de vacunació per aconseguir una immunitat que veuen molt complicada. Ferran Moraga-Llop, vicepresident de l'Associació Espanyola de Vacunologia, argumenta que les característiques de la vacuna impedeixen fer aquests càlculs:

"No disposem d'una vacuna que produeixi immunitat esterilitzant, és a dir, que el vacunat no s'infecti i que en cas d'infectar-se, que no pugui transmetre la infecció a una altra persona." 

I és que, diuen, més enllà de percentatges i dates, l'objectiu ha de ser de màxims: que la vacuna arribi als milions de persones de tot el món, encara que sigui per propi egoisme. 


La vacunació, a bon ritme

Més del 62% dels catalans han rebut la primera dosi. I en les últimes hores, més de 20.000 persones ja han assolit la pauta completa, una situació en què ja es troben el 55% dels ciutadans, segons les dades del Departament de Salut.

 
ARXIVAT A:
Coronavirus VacunesSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut