Óscar Parra, de 31 anys, va rebre dilluns la vacuna 500.000 de la Fira de Barcelona
Óscar Parra, de 31 anys, va rebre dilluns la vacuna 500.000 de la Fira de Barcelona (EFE/Quique García)

Els casos greus de Covid entre vacunats són inferiors que en els assajos, segons Salut

Cabezas mostra la "solidaritat" i "estranyesa" per la imputació de la seva homòloga balear pel confinament de joves a Mallorca

Irene Vaqué ReigActualitzat

Les dades de Salut indiquen clarament la protecció que ofereixen les vacunes davant la malaltia greu per Covid.

Segons la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, els casos en persones que tenen la pauta completa són tan baixos que els resultats són "millors que en els assajos clínics".

En concret, de més de 3 milions de persones vacunades amb la pauta completa --i que han passat 14 dies des de l'última punxada-, s'han detectat poc més de 17.000 casos (un 0,5%) i només se n'han hospitalitzat 875. I són 78 les que han acabat a l'UCI, és a dir, la taxa és de 2,5 per cada 100.000, un fet que ha destacat Cabezas:

"És un nivell baixíssim, millor que als assajos clínics."

En el cas de les persones que només han rebut una dosi de la vacuna perquè van passar la Covid, Cabezas ha explicat que només hi ha hagut 26 casos entre més de 114.000 persones i cap ha requerit hospitalització ni, per tant, ha acabat a l'UCI:

"Ens reafirmem en les dades que només 1 dosi després d'haver passat la malaltia és una protecció molt bona."

La cinquena onada és la que ha tingut més contagis diaris però també la que comporta menys dies d'hospitalització, perquè els encomanats són més joves.

En aquesta onada, l'edat mitjana de les persones que moren per la Covid és de 78 anys. En menors de 40 anys, és del 2,91%, ha dit.

Gent fent cua en un punt de vacunació a Gandesa
Gent fent cua en un punt de vacunació a Gandesa (ACN/Salut)

La secretària de Salut Pública ha comparegut acompanyada del cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, que ha explicat com la variant delta s'ha fet hegemònica i ha escombrat les altres.

I ha advertit de la necessitat de mantenir les mesures de protecció per evitar que se'n desenvolupi una altra de més perillosa:

"Mantenim la capacitat de protecció de la gravetat [de malaltia per Covid] entre la variant alfa i la delta. No varia, però compte perquè estem immersos en un procés extraordinàriament dinàmic en què sempre predominen les més ben adaptades."

 

Actualment, a Catalunya més de 4,1 milions de persones ja tenen la pauta completa, amb 1.872 ingressats per Covid i més de 400 malalts crítics a les UCI.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha afirmat que la cinquena onada va "de baixada" i que confia "poder tornar d'aquí poc a la normalitat".

Cabezas ha optat per la prudència i ha remarcat que cal consolidar les dades, que apunten a aquesta millora de la situació, encara que la pressió a l'atenció primària continua sent "altíssima" i també té repercussions als hospitals.

Per prevenir contagis i baixes en el personal sanitari, Cabezas ha explicat que s'estan reservant vacunes per als familiars d'aquests professionals que estan en edats de les franges obertes de vacunació. Ara mateix, ha dit, hi ha 1.400 sanitaris amb Covid.

En aquest context, s'ha autoritzat la venda lliure de tests d'antígens a les farmàcies i Catalunya es planteja si fa una PCR als contactes estrets de positiu tot i estar vacunats i no tenir símptomes que es puguin haver infectat.


Un 85% de vacunats per arribar a la immunitat de grup

Sobre la vacunació, ha explicat que només s'obren les cites quan hi ha confirmació per escrit de les vacunes que es rebran. Per això és possible que algú, ara per ara, no pugui trobar data per punxar-se a mitjans d'agost.

Cabezas manté que a mitjans de setembre s'haurà vacunat el 70% de la població de més de 16 anys, però ha admès que, amb la variant delta, la immunitat de grup no s'assolirà fins que el percentatge sigui més alt. L'ha situat en un 85 o 90% i arribar-hi "dependrà de les vacunes que tinguem a partir del setembre".

"Solidaritat" amb la seva homòloga balear

Preguntada per la imputació de la directora general de Salut Pública del govern balear, Maria Antònia Font, per l'ordre de confinament dels joves en hotels la segona quinzena de juny, Cabezas ha mostrat la seva "solidaritat" i "estranyesa". "Va ser una mesura de salut pública per intentar garantir una quarantena i evitar contagis de la població", ha manifestat.

La responsable de Salut Pública balear està citada a declarar pel presumpte delicte de prevaricació i detenció il·legal després del brot detectat a Mallorca.

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut