Alguns estudiants al balcó de l'hotel on estaven confinats (Reuters / Enrique Calvo)
Alguns estudiants al balcó de l'hotel on estaven confinats (Reuters / Enrique Calvo)

Una responsable de Salut balear, imputada per detenció il·legal pel confinament de joves

Un jutjat de Palma cita a declarar Maria Antònia Font el 7 de setembre per l'aïllament d'estudiants en un hotel de Mallorca la segona quinzena de juny

Actualitzat

El confinament de joves en hotels de Mallorca arriba als jutjats. La directora general de Salut Pública del govern balear, Maria Antònia Font, està citada a declarar el 7 de setembre per un presumpte delicte de prevaricació i detenció il·legal en relació a l'aïllament de joves en hotels la segona quinzena de juny.

Maria Antònia Font va ser qui va signar el 25 de juny la instrucció ordenant el confinament sota custòdia policial de centenars d'estudiants que eren de viatge a Mallorca i es van veure relacionats amb un macrobrot de Covid-19.

El jutjat d'instrucció 12 de Palma, davant del qual diversos progenitors van presentar una querella, ha decidit investigar les circumstàncies i els motius del confinament d'estudiants peninsulars a l'Hotel Palma Bellver.

Es va confinar a tots els estudiants que es consideraven contactes estrets d'altres joves que havien donat positiu de coronavirus, amb els quals havien compartit activitats d'oci.

Dues joves, al balcó de l'habitació a l'hotel on estaven confinades
Dues joves al balcó de l'habitació a l'hotel on estaven confinades (Europa Press / Isaac Buj)


Al voltant de 175 joves van ser aïllats a l'Hotel Palma Bellver, al passeig marítim, fins que un jutjat contenciós va anul·lar l'ordre perquè considerava que la mesura que restringia la llibertat de moviments dels joves no estava prou justificada.

L'endemà, la majoria dels joves van abandonar l'hotel i van desplaçar-se en un "vaixell bombolla" fins a València, des d'on van dirigir-se als seus llocs de procedència.

Govern balear: "L'actuació va ser proporcionada"

El govern balear, que va defensar el confinament forçós dels joves, assegura que l'actuació de la conselleria "va ser proporcionada" i es va dur a terme atenent "un criteri fonamental", com és "la defensa i protecció de la població".

En un comunicat, l'executiu defensa la manera com va gestionar "el macrobrot de contagis" de finals de juny i insisteix que altres jutges van denegar les peticions d'habeas corpus d'alguns dels estudiants en quarantena. Segons el govern balear, "el volum de casos detectats en els dies següents al confinament" reafirmen que les actuacions van ser "oportunes".

L'executiu s'ha posat "a disposició" de la jutgessa instructora i manifesta el "respecte per totes les actuacions del poder judicial", una posició que considera "compatible amb la defensa i suport de l'actuació de la Direcció General de Salut Pública".

Exterior de l'Hotel Palma Bellver (Europa Press/Clara Margais)
Exterior de l'Hotel Palma Bellver (Europa Press / Clara Margais)

 

Anar al contingut