Una noia vacunant-se
Les persones majors de 18 anys es podran posar la tercera dosi (ACN/Jordi Pujolar)

El joves de 18 a 29 anys es podran posar la tercera dosi 8 mesos després de la segona

Salut veu indicis de desacceleració en la sisena onada, quan tots els casos que es detecten ja són de la variant òmicron

Paula Florit GomilaActualitzat

Les persones d'entre 18 i 29 anys podran rebre la tercera dosi de la vacuna contra la covid quan hagin passat almenys vuit mesos des que van rebre la segona dosi. Per a la resta de franges, són cinc mesos.

Una condició que la immensa majoria no complirà fins a finals del mes de març, perquè la campanya de vacunació per als majors de 16 anys va començar a l'estiu. En tot cas, segons Salut, hi ha 16.000 persones dins aquesta franja d'edat, principalment treballadors de serveis essencials, que sí que ja ho podran fer.

Com la resta de franges, poden demanar cita per rebre la dosi de reforç a través de la web de Salut.

Amb tot, el 34,5% de la població catalana ha rebut la tercera dosi de la vacuna. La franja d'edat amb el percentatge més elevat són els majors de 80 anys, amb el 86,5% de persones amb la dosi de reforç.

Pel que fa a l'última franja que s'havia obert per rebre-la, la de persones d'entre 30 i 39 anys, divendres passat, s'han vacunat amb la tercera dosi el 18,8%.


Encara no assolim el pic

El pic de la sisena onada sembla que es resisteix a arribar. Ara bé, les dades ja apunten a una desacceleració de la pandèmia que fa pensar que la corba començarà a baixar la setmana que ve com a màxim.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ho han afirmat aquest dimecres a partir de dues dades: la positivitat --que ha baixat fins al 22,83% l'última setmana-- i l'Rt, que cau una centèsima, fins a l'1,22. Això vol dir que "ens anem acostant a l'1".

Salut creu que la sisena onada es desaccelera (ACN/Blanca Blay)

Amb tot, Salut ha notificat aquest dimecres 45.812 nous casos de covid a Catalunya confirmats per PCR o TA en les últimes hores. El 100% de les mostres analitzades ja són de la variant òmicron.

En paral·lel, s'han declarat 54 ingressats més, fins als 2.618, i 25 crítics menys a l'UCI, fet que deixa la xifra en 504 persones. El risc de rebrot s'enfila 233 punts, fins als 5.739.

 

On més es pateix la sisena onada a nivell sanitari és en els Centres d'Atenció Primària, en què una de cada tres visites són per covid. Com ja passava la setmana passada, en un sol dia, superen les 100.000 visites. Aquest dilluns, per exemple, se'n van registrar 102.114.


Últim dia de toc de queda

Amb tot, la matinada d'aquest dimecres serà l'última amb toc de queda. El govern ha decidit aixecar aquesta mesura, després de quatre setmanes d'engegar-la.

Pel que fa a la resta de restriccions, com el límit en les trobades socials a 10 persones, els aforaments, el certificat covid o el tancament de l'oci nocturn es mantenen almenys una setmana més.

Sobre la possibilitat de mantenir o no el certificat covid en el context actual d'òmicron, Cabezas ha explicat que es va posar en marxa quan era delta, la variant majoritària, i la situació de transmissió comunitària era una altra.

Per això, ha recordat, Salut ha encarregat un informe a la comissió científica que els assessora perquè valori si se n'ha de modificar l'ús.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus SalutÒmicronVacunes
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut