Vicent Sanchis entrevista Quim Torra

Torra demana claredat als partits per pactar què fer si s'obté el 50% de vot independentista

Aragonès, sobre el caràcter plebiscitari de les eleccions: "Més important que l'adjectiu és què farem" a partir de l'endemà

RedaccióActualitzat

L'expresident Quim Torra ha concedit a TV3 la primera entrevista després de la sentència d'inhabilitació del TSJC ratificada pel Tribunal Suprem. Ha instat els partits independentistes a ser clars sobre quin full de ruta plantegen si en les pròximes eleccions catalanes el vot independentista supera el 50% i ha reclamat que els pactes es facin abans i no després dels comicis:

"Em poso a disposició dels partits per treballar per arribar a un acord de mínims, estratègic sobre què farem amb aquest 50% si l'aconseguim. Hi hem d'anar tots els partits a l'una."

"No podem decebre la gent, només faltaria que malbaratéssim els vots."


L'expresident ha afirmat que no va convocar eleccions abans de ser inhabilitat perquè això hauria significat maquillar la repressió de l'Estat contra l'independentisme.

L'alt tribunal ratificava dilluns passat el dictamen del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del 19 de desembre del 2019 per la pancarta que demanava la llibertat dels presos polítics i en suport als exiliats que es va penjar a la façana de la Generalitat.

El TSJC va condemnar Torra a un any i mig d'inhabilitació, en considerar-lo "autor penalment responsable d'un delicte de desobediència comès per autoritat o funcionari públic" per no retirar la pancarta quan va ser requerit a fer-ho.


"Regust agredolç"

Des que Quim Torra va rebre la notificació de la inhabilitació, aquest dilluns 28 de setembre, Pere Aragonès s'ha convertit en vicepresident amb funcions de president, assumint una part de les funcions del càrrec.

Torra ha explicat que té el regust agredolç "de no haver pogut anar més enllà" en el procés independentista però que li ha valgut la pena haver defensat "que la pancarta es quedava allà fins que vinguessin a retirar-la la policia o els Mossos":

"Jo pensava que el meu deure com a president de la Generalitat era defensar, allà on fos, la llibertat dels presos polítics. Això podria haver acabat de manera diferent. Al president Sánchez li van posar una multa, a mi em van inhabilitar. Hi ha una campanya de persecució contra la causa independentista."


L'expresident considera que "aquesta legislatura haurà servit per veure encara més quins són els límits i les costures de l'autonomia":

"En el Parlament, que no és capaç de publicar allò que el Parlament aprova... ens hem adonat que d'aquesta manera no podem continuar. Hi ha una autonomia que ens marca unes costures que hem d'estripar, que hem de desbordar. Aquesta legislatura haurà servit per veure quins són els límits de l'autonomia en què nosaltres ens movem."


Assegura que, quan va acceptar el càrrec, sabia perfectament què comportava i que ho va acceptar com a continuador del govern Puigdemont:

"A mi no m'ha enredat ningú, jo sabia perfectament on em ficava quan el president Puigdemont em fa l'honor de proposar-me com a candidat a la presidència. Jo estava preparat per tot. Jo em sento un continuador del govern anterior."

 

 


Reconeix que el pitjor moment, personalment, que ha passat com a president de la Generalitat va ser quan el Parlament li va retirar l'escó de diputat, i assegura que no es van complir els acords que hi havia amb la resta de grups:

"El que em sap més greu és quan em treuen l'escó de diputat. Allò sí que em va saber greu. Fem venir a tots els grups parlamentaris a Palau, es refrenda el suport meu al Parlament. I, de sobte, aquell dia no puc votar. Això sí que em va saber greu. No em van prendre el pèl, però teníem uns acords que no es van complir. "

I retreu als partits independentistes no haver estat capaços de pactar una resposta unitària a la sentència del judici del procés:

"En aquest país és molt difícil acordar temes. Una de les lliçons apreses és l'extrema dificultat per arribar a un acord nacional que defensi l'exercici del dret a l'autodeterminació i l'amnistia. Oi que sembla una cosa que hauríem d'estar d'acord els tres partits independentistes? Doncs portem hores i dies i dies parlant d'això i no som capaços en el moment que arriba la sentència de fer una resposta. La resposta tarda un mes i mig."

 

 


Crisi de govern

Torra ha explicat les raons que el van portar a fer canvis en el govern poques setmanes abans que arribés la sentència sobre la seva inhabilitació. Uns canvis que va comentar amb Carles Puigdemont abans de fer-los públics:

"Jo volia reforçar el govern en unes àrees que creia que calia que es reforcessin, i donar-les un enfocament diferent. Amb el conseller Buch hi havia hagut discrepàncies en el passat. Quan vaig fer aquesta crisi m'interessava reforçar l'àrea d'Interior, l'àrea d'Empresa i la de Cultura, com a departament essencial."

"Els canvis no obeïen a cap purga contra el PDeCAT."


Els pactes dels partits independentistes amb el PSC a ajuntaments i diputacions, assegura, l'han fet "patir molt":

"A mi m'han sabut molt de greu els pactes que els independentistes fan amb el PSC: els que fan JxCat, ERC i la CUP."


Afirma que no ha seguit massa les discrepàncies entre el PDeCAT i JxCat "perquè tenia una pandèmia que gestionar": "Jo no he sigut un home de partit, però encara menys seguidor de bronques entre partits." Per Quim Torra, Junts per Catalunya "ja no és Convergència, el PDeCAT, potser sí".


La gestió de la Covid

Sobre la gestió que ha fet l'estat de la pandèmia del coronavirus, Torra ha assegurat que en algun moment va veure Pedro Sánchez com un "home atrapat entre interessos" i reconeix que es va "desesperar molt en aquells 15 dies que demanàvem el confinament pel coronavirus".

"Lleida no hauria d'haver passat. Hauríem d'haver-nos avançat i no ho vam fer. Ens torna a posar en tensió, fa que ho activem tot i gràcies al que va passar a Lleida ara estem on estem. No estem en una bona situació, però no estem en una situació catastròfica. Estem en un moment de calma tensa, no estem com està Madrid. Hem passat amb prou nota l'obertura de les escoles. Jo, l'última instrucció que vaig donar al meu govern és que estigués les 24 hores pendents de l'evolució de la pandèmia."


Torra ha explicat que escriurà unes memòries titulades "Dietari de Canonges", un llibre més personal que polític. Però que no ho farà de manera immediata i "les deixarà reposar una mica".
 

Aragonès: "L'important és què farem"

Mentre Torra parlava a TV3, Pere Aragonès, a La Sexta, posava l'accent en la necessitat d'aclarir què es pensa fer a partir de l'endemà de les eleccions, més enllà del fet de qualificar-les com a plebiscitàries.

 

Pere Aragonès demana concreció als partits independentistes (EFE/David Borrat)


En aquest sentit, el vicepresident amb funcions de president ha demanat a la resta de forces polítiques independentistes que expliquin bé el programa electoral amb què demanaran el vot a la ciutadania.

"És que l'adjectiu... Doncs si algú les vol considerar plebiscitàries, en el sentit d'"anem a reafirmar la voluntat majoritària de Catalunya a favor de la independència", d'acord." 

"Més important que l'adjectiu és què farem. Si algú diu que aquestes eleccions seran plebiscitàries o les adjectiva d'una altra manera, que expliqui també, concretament, com es farà. Nosaltres fem l'esforç, pensem que el podem demanar a les altres forces polítiques."


Aragonès, d'altra banda, ha marcat una prioritat clara d'ERC per a la pròxima legislatura: "Exercir el dret d'autodeterminació i fer-lo compatible amb la reconstrucció econòmica i social del país, que ha quedat molt afectat per la Covid".

ARXIVAT A:
Pere AragonèsQuim TorraProcés catalàJudici procésTribunal Suprem TSJC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut