Dilluns va sorgir una nova boca eruptiva el poble de Tacande
Dilluns va sorgir una nova boca eruptiva el poble de Tacande

El volcà de La Palma entra en una fase més explosiva

S'ha obert una nova boca a gairebé un quilòmetre de la principal i s'ha hagut de desallotjar 6.000 persones

RedaccióActualitzat

Actualització de la notícia: EN DIRECTE | El volcà de La Palma ja engoleix Todoque: els veïns s'afanyen a salvar el que poden

 

L'erupció del volcà Cumbre Vieja ha guanyat intensitat aquest dimarts a la nit. El volcà ha rugit amb força i ha provocat explosions intenses en la que és la tercera jornada d'erupció. 

Segons informa l'Institut Vulcanològic de les Canàries, a partir de les set de la tarda hi ha hagut un "fort increment" del tremolor volcànic

 

L'erupció es pot seguir en directe en aquesta finestra:

Dilluns ja hi va haver un terratrèmol de magnitud 4 que va obrir una nova boca eruptiva, a la vessant del poble de Tacande.


La lava encara no arriba al mar

Mentrestrant, la lava ha entrat aquest dimarts a Todoque, un poble de 1.200 habitants evacuat d'urgència per l'amenaça de la riuada ardent. Aquest nucli ja és a molt poca distància de la costa, uns 2 quilòmetres.

La colada avança a una velocitat d'uns 120 metres per hora, molt per sota dels 700 i 300 que s'havien calculat anteriorment, de manera que l'arribada al mar podria trigar més encara del que es preveia. El càlcul inicial parlava de dilluns al vespre i, previsiblement, tampoc passarà aquest dimecres.

El responsable del Pla d'Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, ha evitat fer càlculs de quan tocarà l'oceà. "No donarem cap xifra, sinó que esperarem els esdeveniments", ha afirmat.


La sortida del magma ha obligat a evacuar més de 6.000 persones, que viuen amb angoixa la incertesa sobre si la lava engolirà casa seva.  

El que manté la normalitat és el trànsit aeri, que no s'ha vist interromput en cap moment tot i el núvol de cendra del volcà.

La pluja de cendra i de petits fragments volcànics s'ha combinat aquest dimarts amb més olor de sofre a l'illa.
 

Una llengua més fluida que l'altra

Una de les llengües de lava, situada a Las Manchas, té un "moviment mínim" d'uns 2 metres per hora i el comitè científic del Pevolca té dubtes que es torni a reactivar.

En canvi, l'altra és la que baixa muntanya avall i ha entrat a Todoque, en el terme municipal de Los Llanos de Aridane, impulsada per la novena boca oberta aquest dilluns i que ha obligat a desallotjar els veïns de Tacande, a El Paso.

En aquest cas, el magma és més fluid i té "menys dificultats per moure's".

Es preveu que la lava toqui el mar a la zona de la platja Nueva de Los Guirres o a la de La Bombilla.

Les autoritats demanen no confiar-se. Des del Pevolca han explicat que prop de la zona de l'erupció, la deformació de la superfície puja a 25 centímetres, una dada "molt important per demostrar la tensió" a l'interior del volcà i que "ens diu que continuarà havent-hi erupció".

"Hi haurà explosions"

Segons Juan Rueda, cap de Detecció Sísmica de l'Institut Geogràfic Espanyol, la diferència de temperatura entre la lava i l'aigua del mar provocarà una gran reacció:

"Veurem unes imatges molt espectaculars quan la lava es barregi amb l'aigua, per aquest canvi de temperatura. Recordem que les laves estan a més de 1.000 graus, i en contacte amb l'aigua hi haurà explosions. Això és el que passarà els pròxims dies."

En aquestes explosions es preveu que s'alliberaran gasos tòxics que s'afegiran als que emet el volcà des d'aquest diumenge, cosa que elevarà els riscos per als habitants de la zona.

El president canari, Ángel Víctor Torres, ha qualificat de "crític" aquest moment.

Les autoritats recorden que en l'erupció precedent a l'illa, la del Teneguía, el 1971, una persona va morir per inhalació de gasos emesos en el xoc entre l'oceà i la lava.

La lava del volcà de La Palma s'acosta al mar, on pot haver-hi explosions
La lava acostant-se al nucli de Todoque, a dos quilòmetres del mar, aquest dimarts a La Palma (EFE)


No es preveu pluja àcida

De tota manera, experts meteoròlegs descarten que els gasos tòxics que surtin del xoc de la lava amb l'aigua puguin provocar pluja àcida a La Palma o a les illes pròximes.

És el parer del meteoròleg José Miguel Viñas, que ha afirmat que aquests gasos, sobretot diòxid de sofre, se'ls enduran els vents alisis, que no afavoreix que hi hagi pluja.

En tot cas, i com a prevenció, Capitania Marítima ha tancat la navegació a la zona, i hi ha dos quilòmetres de perímetre tancats per terra al voltant de l'erupció i els rius de lava per evitar que ningú prengui mal.

La majoria de persones evacuades les han portat a les instal·lacions militars del Fuerte de la capital de l'illa, Santa Cruz de La Palma, a la costa est.

Una de les llengües de lava a vista de dron, aquest dimarts a La Palma

Derivats del sofre

Per la seva banda, el president del Col·legi de Geòlegs de Catalunya, Ramon Pérez, ha precisat que els gasos que provocarà el contacte de la lava amb el mar no haurien de comportar massa perills.

Entrevistat al programa "Els matins" de TV3, Pérez ha dit que l'escalfor de la lava farà evaporar l'aigua i també s'alliberaran gasos amb sofre:

"No serà només vapor d'aigua, sinó que hi haurà altres compostos, els principals són derivats del sofre, fins i tot àcid sulfúric, però en concentracions que no haurien de donar problemes, si no és que estàs al davant mateix, llavors podria provocar irritació, però la dilució a l'atmosfera és molt ràpida."


La lava estarà calenta molt de temps

Mentrestant, la lava que surt per les boques del volcà baixa pendent avall amb un gruix de més de 6 metres d'alçada, devorant tot el que troba i canviant el paisatge.

Rueda ha explicat que, gràcies al sistema de vigilància volcànica de les Canàries, s'està podent preveure força la dinàmica de l'erupció:

"S'ha comprovat la viscositat de les laves, la topografia la coneixem completament, per això es pot modelitzar cap on aniran les laves i la velocitat que tenen."

També ha assegurat que la capa de lava "estarà calenta durant molt de temps", i ha afegit que això es pot convertir en una atracció turística més de l'illa.

Una casa sota la lava començant a solidificar-se, aquest dilluns a l'illa de La Palma, a les Canàries (Europa Press)


Més de 180 cases cremades i cultius arrasats

De moment, es calcula que els rius de lava han destruït com a mínim 183 cases i 200 instal·lacions diverses, com pistes de tenis o piscines, segons ha informat la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez.

Es tem que seran molt més, amb el pas de la colada pel nucli de Todoque.

L'erupció ja ha destruït moltes cases, però n'hi ha que també s'han salvat, com és el cas d'una caseta petita que era en un lloc elevat i que ha quedat totalment envoltada per la lava:

 

El magma també ha cobert més de 100 hectàrees de terreny.

En aquest mapa publicat al compte de Twitter del programa europeu Copernicus es plasmen les dades a partir d'imatges de satèl·lit:

Un càlcul del sindicat agrari COAG xifra en unes 400 hectàrees la superfície agrària de l'illa que quedarà arrasada per la lava.

D'aquestes, 300 serien de plataners. La segona superfície més afectada serien vinyes, amb 60 hectàrees, seguides d'alvocaters, amb una vintena.

També es preveu que la lava destrueixi unes 230 hectàrees de superfície agrícola no utilitzada.

 

Reconstruir amb urgència

Mentrestant el govern de les Canàries està treballant en un decret llei per reconstruir "amb urgència" les cases i les infraestructures destruïdes per la lava.

Ho ha anunciat aquest dilluns el president de la comunitat canària, Ángel Víctor Torres, que ha precisat que la intenció és que els afectats puguin disposar de terrenys equivalents als que estan desapareixent sota la lava.

Aquest dimarts mateix Torres ha parlat amb la comissària europea de Cohesió i Reforma, Elisa Ferreira, que, segons ha dit, li ha confirmat que la comunitat es podrà acollir als fons de solidaritat de la UE.


"Regió ultraperifèrica"

Segons ha explicat Torres, la condició per a les "regions ultraperifèriques" com les Canàries per acollir-s'hi és que els danys superin l'1% del PIB.

En el cas de les Canàries això suposa uns 400 milions d'euros, i el president autonòmic ha assegurat que "és evident que seran superiors".

Aquests fons hauran de servir sobretot per refer infraestructures públiques com carreteres, escoles i xarxes de subministrament, entre altres.

Torres ha dit que demanaran la declaració de zona catastròfica i optaran a ajudes específiques per a l'agricultura, entre altres, i ha afegit que en necessitaran de tota mena.

Veïns de Todoque buidant una casa abans que no arribi la lava, aquest dimarts a La Palma (EFE)

Preocupats pel turisme

D'altra banda, Turisme de les Canàries s'està esforçant perquè l'erupció a La Palma no espanti els turistes que tenien previst viatjar a l'arxipèlag.

Segons ha informat aquest organisme, estan fent un seguiment de les informacions que apareixen a les xarxes socials i enviant arreu del món informació de primera mà sobre la situació.

En aquesta informació remarquen que l'erupció només afecta una part d'una illa, que a la resta de l'arxipèlag el turisme funciona normalment i els avions volen sense restriccions a totes les illes, La Palma inclosa.


Visites oficials

El rei Felip VI ha anunciat aquest dimarts que aquest dijous anirà amb la reina a La Palma per visitar la zona afectada, i que serà la reina Sofia la que inaugurarà en el seu lloc la temporada del Teatro Real aquell dia.

També el líder del PP, Pablo Casado, ha dit aquest dimarts que visitarà l'illa aquest dimecres, un cop ja haurà marxat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

El dirigent socialista també va modificar l'agenda per anar aquest dilluns a La Palma i només se n'absentarà unes hores per participar a l'Assemblea General de l'ONU a Nova York.

Segons ha explicat ell mateix en roda de premsa aquest dimarts, però, dijous tornarà a La Palma per acompanyar els reis en la seva visita, i té previst quedar-s'hi fins divendres.

 

Tercer dia d'erupció

L'erupció va començar aquest diumenge a primera hora de la tarda, i de seguida es van evacuar les 5.000 persones que vivien en la zona per la qual es va preveure que podia baixar la lava.

Feia dies que el volcà havia avisat de la possibilitat d'una erupció imminent, i l'Institut Vulcanològic de les Canàries en va fer un seguiment exhaustiu i va preveure que podria durar setmanes o fins i tot mesos.

Aquest dilluns la lava ha arribat a les zones habitades i ha destruït almenys unes 120 cases, a més de cultius i infraestructures com diversos trams de carretera.

 

ARXIVAT A:
La PalmaLes Canàries Volcà Cumbre Vieja
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut