Presa de mostra per fer un test d'antígens a una professora del CFA Sitges (ACN/Gemma Sánchez)

Salut avisa que venen "dies complicats" i els hospitals comencen a ajornar operacions

Mendioroz adverteix de "l'elevat percentatge de gent que té seqüeles, de totes les edats", fins i tot sense passar per l'UCI

RedaccióActualitzat

Les dades continuen mostrant que la Covid-19 està en expansió a Catalunya. Aquest dilluns, passades les festes de Nadal, Cap d'Any i Reis, els consellers de Salut i d'Interior, i altres responsables del seguiment de la pandèmia, han comparegut per informar sobre la situació actual.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha obert la seva intervenció remarcant que "la situació epidemiològica segueix sent complicada".

Segons les dades del Departament de Salut actualitzades aquest matí, la velocitat de reproducció de la primera setmana de 2021 és d'1,21, deu centèsimes més baixa que la de l'última setmana de 2020, però indica creixement dels contagis, com ha volgut remarcar Vergés.

Una Rt d'1,21 vol dir que cada 100 persones amb Covid-19 en contagien, de mitjana, 121 més. O que cada 10 persones en contagien 12 més.

El risc de creixement potencial (EPG), també anomenat risc de rebrot, no ha parat de créixer des de principis de desembre.

Així, si l'EPG entre l'1 i el 7 de gener és de 546 punts, una setmana abans era de 535 punts. Set dies abans, entre el 18 i el 24 de desembre, el risc de rebrot encara era més baix, de 408 punts. La setmana anterior, de l'11 al 17, era de 392 punts. Entre el 4 i el 10 de desembre, el risc de rebrot era molt més baix, de 193 punts.


Dades que no vèiem des d'octubre

Deu dies després del Cap d'Any, les dades ja mostren les conseqüències de l'augment de contactes socials per Nadal i Sant Esteve, però encara no es fan ressò dels contagis que s'hagin produït al voltant de Reis.

També continua a l'alça la incidència per 100.000 habitants en 14 dies, que ha pujat fins als 468 casos. L'última setmana de 2020 era de 426 casos, i l'anterior, de 356. En quinze dies, per tant, des d'abans de Nadal, es registren un centenar llarg més de casos.

Vergés ha alertat que són "dades que no vèiem des de l'octubre", quan va tenir lloc la "pujada intensa de la segona onada".

Un altre índex molt significatiu, la positivitat de les proves realitzades, també puja i supera l'11%. Són dos punts més que l'última setmana de l'any passat, i més del doble del percentatge que es considera màxim per controlar la pandèmia, del 5%.


S'han desprogramat intervencions

Després de recordar que cada setmana es detecten més de 18.000 contagis, Vergés ha vaticinat: "Continuem creixent i ho seguirem veient els propers dies."

La pressió sobre el sistema hospitalari continua. Aquest dilluns hi ha 2.383 pacients Covid ingressats en els hospitals de Catalunya. D'aquestes persones, 470 són malalts greus, ingressats en UCI.

Vergés ha explicat que més del 50% dels malalts en UCI són pacients Covid, i ha remarcat que són unes dades altíssimes per una única malaltia.

A més, ha explicat que l'ocupació total de les UCI catalanes és del 83%, entre pacients Covid i d'altres malalties.

Aquesta situació ha obligat, ja, a desprogramar intervencions previstes: "En alguns centres s'ha començat a desprogramar, sempre amb criteri clínic", ha admès Vergés.


Objectiu: reduir els contagis

Per la seva banda, Jacobo Mendioroz, director de la unitat de seguiment de la pandèmia a Catalunya, ha advertit que l'ocupació de les UCI a causa del coronavirus "es preveu que continuï pujant".

Mendioroz, però, ha volgut posar l'accent en el fet que "aquesta malaltia causa molts problemes", fins i tot en persones que no han estat a l'UCI.

En aquest sentit, ha recordat que "hi ha un elevat percentatge de gent que té seqüeles, de totes les edats", que "els impossibilitaran fer moltes activitats de la vida diària".

La Covid-19, ha afegit, "crea problemes laborals i socials, i un munt de patologies mentals, d'ansietat i de descontrol de malalties cròniques".

Per això, ha defensat Mendioroz, més enllà de la saturació o no dels hospitals i les UCI, "l'objectiu és reduir el nombre de persones que s'estan contagiant".


Baixa el rebuig a vacunar-se

Sobre les vacunes, Vergés ha informat que 68.306 persones ja han rebut la primera dosi de vacuna. I que a partir de la setmana que ve ja es podrà començar a administrar la segona dosi, que cal administrar quan faci almenys 21 dies de la primera.

La consellera també ha explicat que "hem assolit el ritme de creuer" de vacunació, de 10.000 dosis diàries.

Mendioroz, per la seva banda, ha explicat que el rebuig a ser vacunat ha baixat "una mica" i està per sota del 5%.


Arriba la vacuna de Moderna

Preguntats per la segona vacuna aprovada a la Unió Europea, la de la farmacèutica Moderna, Vergés ha avançat que començaran a arribar aquesta setmana, però que la previsió inicial és que n'arribin "molt poquetes", unes 5.800.

L'arribada d'aquestes vacunes, en tot cas, no suposa cap canvi en l'estratègia de vacunació, segons Vergés, que ha volgut deixar clar que cada persona rebrà les dues dosis de la mateixa vacuna, no una de Pfizer BioNTech, per exemple, i una de Moderna.

Preguntada sobre la possibilitat que hi hagi un nou confinament domiciliari, com a la primavera, Vergés ha recordat que les mesures actuals no fa ni una setmana que van entrar en vigor, i ha dit que "hem de deixar temps per veure l'efecte de les mesures".

La consellera, en qualsevol cas, ha reiterat que "veurem uns dies complicats" i que "no descartem res".

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaCovid-19
Anar al contingut