El govern compta que conviurem tot l'estiu amb les restriccions actuals (ACN/Àlex Recolons)

Mesures Covid per a tot l'estiu: trobades de màxim 10 persones i oci fins a les 0.30

Argimon alerta que el pic d'ingressos a les UCIs no arribarà fins d'aquí unes setmanes que seran de "molta tensió" als hospitals i l'atenció primària

Juli Rodés AlmerActualitzat

Les restriccions actuals contra la pandèmia es mantindran durant setmanes, tot l'estiu. Així ho ha previst la portaveu del govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa setmanal de seguiment de l'evolució de la pandèmia.

"Per minimitzar l'impacte de la pandèmia i les greus conseqüències que està comportant a tots nivells i a tots els sectors, hem d'assumir que caldrà continuar limitant la interacció social i prendre totes les mesures de prevenció que estiguin al nostre abast durant setmanes, durant tot l'estiu."


"Viurem l'estiu, viurem les pròximes setmanes amb les mesures de prevenció i de restricció que són vigents des de les dues últimes setmanes", ha afegit Plaja, que ha volgut aclarir que no es referia al toc de queda, una mesura que es revisa setmanalment i que ha de ser avalada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La portaveu ha especificat: "Estem parlant de les mesures que la majoria ja tenim molt interioritzades: mantenir les distàncies, l'ús de la mascareta, la finalització de les activitats d'oci a dos quarts d'una de la nit i les trobades amb un màxim de 10 persones si no són convivents".

Plaja ha defensat: "Hem d'aprendre a conviure [amb] un altre estiu excepcional, diferent, intentant gaudir-ne el millor que puguem, però sense perdre de vista que la pandèmia està en uns nivells molt dolents i que, per tant, hem de continuar duent a terme aquestes mesures de prevenció."

Encara sobre el toc de queda, la portaveu ha volgut remarcar que el govern fa la petició al TSJC de manera setmanal, i no per un termini més llarg, perquè "ni podem ni volem normalitzar unes restriccions que sabem que vulneren drets fonamentals."


"Ens queden dies de molta tensió"

Plaja ha comparegut davant dels mitjans en la roda de premsa habitual dels dijous de seguiment de la pandèmia, al costat del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.

Una compareixença que ha tingut lloc el sisè dia consecutiu de baixada dels contagis setmanals de Covid-19, a Catalunya, mentre els ingressos i els pacients crítics continuen creixent.

Així, si entre el 12 i el 18 juliol, els últims set dies amb les dades consolidades, s'han comptabilitzat 46.904 contagis, una setmana abans, del 5 a l'11 de juliol, en van haver 48.991. El pic va ser entre les dues dates, la setmana del 6 al 12 de juliol, quan se'n van comptabilitzar 50.620.

En la mateixa línia del que va afirmar dimecres al Parlament, durant la sessió de control, en la roda de premsa Argimon ha valorat que "certament, hem arribat al pic de contagis".

Els ingressos hospitalaris i a les UCIs continuaran creixent durant algunes setmanes (ACN/Francisco Avia/Hospital Clínic)

Tot seguit, el conseller ha advertit: "Hem de recordar que el pic de contagis de persones ingressades a les UCIs arriben dues o tres setmanes després, per tant ens queden dies, setmanes de molta tensió en el sistema sanitari, a l'atenció primària i als hospitals."

A més, ha volgut remarcar que com que el pic de contagis ha estat molt alt, més alt que en les onades anteriors, tot i que la pandèmia va de baixa "vindrà molta infecció, molt contagi i moltes persones que malauradament hauran d'anar als centres sanitaris, i malauradament hauran d'acabar als hospitals."


Gairebé 2.000 pacients Covid

Segons les dades publicades aquest matí pel Departament de Salut, als hospitals catalans hi ha 1.938 pacients Covid, 66 més dels que es van notificar dimecres. Per trobar un nombre més alt, cal recular cinc mesos justos, fins al 22 de febrer.

 

En les últimes vint-i-quatre hores també ha crescut el nombre de malalts crítics a les UCIs i són 440. Són 36 que vint-i-quatre hores abans, als quals cal afegir-ne, com a mínim dotze més, notificats per Argimon durant la roda de premsa.

 

Argimon ha valorat que a les UCIs "ens queda un llarguíssim recorregut" i ha donat per fet que aquest cap de setmana ja se superaran els 2.000 ingressats a causa de la Covid i el mig miler de pacients Covid crítics a les UCIs.


51 morts en una setmana

L'augment de la pressió hospitalària s'ha traduït ja, també, en un augment de la mortalitat. La segona quinzena de juliol hi ha hagut dos dies amb 17 i 18 defuncions, respectivament, més de les que s'havien produït en una setmana sencera, a finals de juny.

Per setmanes, entre el 12 i el 18 de juliol s'han notificat 51 morts, una xifra que no s'assolia des de mitjans de maig.

 

En total, des de l'inici de la pandèmia, la Covid-19 ha causat, a Catalunya, la mort de 22.369 persones.


Més de l'11% dels catalans s'han contagiat

En total, des que es va declarar el primer cas de Covid-19 al principi de la pandèmia, a Catalunya es té constància que s'han contagiat 858.406 persones, que són més de l'11% de la població.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19DesescaladaVacunes
Anar al contingut