Una dona d'Ourense amb mascareta espera per poder fer la compra (EFE/Brais Lorenzo)
Una dona d'Ourense amb mascareta espera per poder comprar (EFE/Brais Lorenzo)

Espanya supera el miler de morts per coronavirus i suma 19.980 infectats

El Ministeri de Sanitat informa que la pandèmia de coronavirus ha deixat 1.002 morts arreu de l'Estat

RedaccióActualitzat

Espanya supera els mil morts per coronavirus. El Ministeri de Sanitat ha actualitzat aquest divendres al migdia les xifres d'afectats per la Covid-19, amb un salt de més de 2.800 infectats i 19.980 casos confirmats. Espanya ja és el tercer país del món amb més casos, al darrere de la Xina i Itàlia.

La xifra de morts arriba a les 1.002 persones, segons les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat. Aquestes xifres no inclouen l'actualització de Catalunya, que el Departament de Salut fa pública a la tarda. Això fa preveure que s'acabain superant els 20.000 infectats.

Per comunitats, Madrid continua sent la més afectada, amb més de 7.000 casos. La segueix Catalunya, amb 3.200, i el País Basc, amb 1.465 persones infectades.

 

Un 16% més de contagis

Malgrat les xifres, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha volgut destacar que el nombre de contagis detectats ha estat menor. Ha explicat que l'increment de 2.833 casos suposa un augment del 16,5%, en canvi fa dos dies era del 25%, i aquest dijous va superar les 3.000 persones.

Les autoritats sanitàries no volen, però, que aquesta dada serveixi per abaixar la guàrdia, sinó tot el contrari. Encara no s'ha assolit el pic de l'epidèmia, i no es pot baixar la tensió, especialment a les zones on encara hi ha poca incidència de casos i on les persones que hi viuen poden pensar que n'estan al marge. 

 

Hi ha 1.141 pacients ingressats a l'UCI, però Simón ha destacat que es "comencen a donar algunes altes", amb sis persones recuperades a Madrid. Les estades en vigilància intensiva són "molt llargues", de fins a 28 dies, ha explicat Simón.

Fernando Simón ha mostrat aquest mapa de l'afectació del coronavirus.

 

 

1.585 persones ja s'han curat de virus.

 

Ciutadans com a soldats

Un cop més, la roda de premsa del Comitè de Gestió Tècnica del Coronavirus ha inclòs la presència de les autoritats militars. El cap de l'Estat Major de la Defensa, Miguel Villarroya, ha destacat que amb el coronavirus "cada dia és dilluns", i s'ha referit als ciutadans com a "soldats en la guerra" contra el virus:

"En aquesta guerra rara tots som soldats. L'esperit de servei que no és exclusiu dels militars."

Villarroya ha explicat les tasques dels militars: desinfecten estacions de tren, presons i residències d'avis a Espanya i donen suport a serveis de triatge en alguns hospitals i a la distribució d'aliments a Saragossa. També garanteixen la seguretat en centrals nuclears espanyoles.

Sobre la presència de soldats a l'aeroport del Prat i als ports de Catalunya, Villarroya ha explicat que hi ha 2.600 efectius desplegats i que hi seran "fins que calgui".

 

Multes i una festa

En la roda de premsa, el cap de la Policia Nacional, José Ángel Gonzalez, ha explicat que aquest dijous un helicòpter policial va localitzar una festa multitudinària de joves en un lloc recòndit. González ha explicat que tindran tolerància zero a partir d'ara i que els dies de la pedagogia s'han acabat.

Laurentino Ceña, director adjunt operatiu de la Guàrdia Civil, ha explicat que amb el confinament la delinqüència s'ha reduït més d'un 50%, i el nombre de detinguts, un 60% a tot l'Estat. Això sí, ha alertat sobre el cibercrim, que pot pujar en una situació d'aïllament social.

 

Agents de la Policia Nacional fan controls a tocar de l'estació d'Atocha, a Madrid
Agents de la Policia Nacional fan controls a tocar de l'estació d'Atocha, a Madrid (EFE/Mariscal)

María José Rallo, secretària general de Transports i Mobilitat, quan li han preguntat sobre si hi ha massa moviment de persones que van a treballar, ha explicat que les xifres mostren que la mobilitat s'ha reduït.

"El balanç fins ara és que les condicions actuals són les adients."

 

Madrid, la més afectada

La Comunitat de Madrid continua sent la zona més afectada pel coronavirus de tot l'Estat, i acumula més de 7.165 casos. Té uns 678 pacients a l'UCI. Ja s'ha fet servir el primer hotel com a hospital per a pacients lleus i aquest divendres se n'hi afegirà un segon.

 

 

En les darreres hores s'ha acordat adaptar l'oferta de transport públic i avançar l'hora punta del matí. A més a més, els autobusos ja no acceptaran monedes ni bitllets. L'executiu espanyol també ha posat el focus en els sensesostre. A Madrid, el centre firal IFEMA es convertirà en un refugi per a aquest col·lectiu.

La nota positiva és que 1.100 persones ja han estat donades d'alta.

 

Hotels i càmpings, tancats d'aquí una setmana

El govern espanyol ha publicat al BOE aquest dijous a la nit noves mesures lligades a l'estat d'alarma. El Ministeri de Sanitat fa tancar obligatòriament els hotels, càmpings, aparcaments de caravanes i altres establiments turístics semblants.

Els establiments hauran d'aturar l'activitat de manera immediata si ja no tenen clients. En el cas que sí que hi hagi persones allotjades, tenen de marge fins dijous vinent per tancar portes. La mesura es pren mentre duri l'estat d'alarma per evitar el risc de contagi del coronavirus.

 

Aeroports i ports oberts

El govern espanyol no tancarà els aeroports ni les carreteres per evitar desplaçaments aquest cap de setmana. El ministre de Transports considera que els resultats de les restriccions de mobilitat ja són prou bons. José Luis Ábalos ha detallat que els viatges en Rodalies s'han esponjat i que el trànsit als aeroports cada vegada és més baix.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut