Un castell de focs a Platja d'Aro, el Sant Joan de l'any passat
Un castell de focs a Platja d'Aro, el Sant Joan de l'any passat

El dispositiu de Sant Joan: més efectius d'emergències i mesures per evitar col·lapses

Es prohibeix l'enlairament de fanalets encesos a qualsevol punt del territori de Catalunya pel seu alt risc d'incendi

RedaccióActualitzat

El Sant Joan d'aquest 2022 és el primer sense restriccions per la covid-19 i es preveu una celebració de la revetlla amb normalitat. L'elevat risc d'incendi forestal fa que calgui extremar al màxim les precaucions.

El Departament d'Interior desplega el dispositiu de Sant Joan més gran de la història, amb l'objectiu de garantir una revetlla segura i reduir el risc d'incendi.

De cara a aquest dijous, es reforça la vigilància de les zones forestals i es crea un dispositiu de trànsit que durarà quatre dies perquè la revetlla s'enllaça amb un cap de setmana de tres dies.

El dispositiu més gran dels Mossos per a un Sant Joan

Els Mossos d'Esquadra han establert un dispositiu de seguretat amb dues fases. La primera va activar-se el 17 de juny i es mantindrà activa fins a les deu del vespre del 23 de juny. Se centra sobretot en el control del transport i la compravenda de pirotècnia.

A partir de la nit del 23 s'inicia una segona fase, que durarà fins al 24 de juny a les 10 del matí, dedicada a garantir l'ordre públic i la seguretat de les persones durant la revetlla.

En aquesta fase es desplegaran un total de 2.393 efectius dels Mossos d'Esquadra, 363 més que l'any passat. S'encarregaran de controls preventius de trànsit i d'alcoholèmia, dispositius en llocs de grans aglomeracions o inspecció de locals de revetlla, entre d'altres.

També s'ha posat èmfasi en vetllar per la prevenció de les violències sexuals, a partir per exemple de l'establiment de rutes segures entre les zones d'oci i els transports públics.

Aquest any es reforçarà la vigilància a les platges del litoral català amb la presència de la policia marítima, que vetllarà per la seguretat d'embarcacions i la concentració de persones a la costa.

La policia marítima actuarà en tot el litoral català (ACN/Arnald Prat)

Dispositiu especial dels Bombers la nit del 23 i tot el 24

La revetlla de Sant Joan és la festivitat amb més volum de feina per als Bombers de la Generalitat, sobretot per extingir incendis de matolls o contenidors.

Acostumen a ser incendis de poca extensió, però que es produeixen de forma simultània. A la simultaneïtat dels serveis que han de fer els bombers, cal afegir-hi la situació d'alt risc d'incendi forestal.

L'any passat, entre les 8 del vespre del 23 i les 8 del matí del 24, els bombers van atendre 763 avisos, la majoria dels quals per sufocar incendis de contenidors, papereres i mobiliari urbà, a més de petits incendis de vegetació.

Aquest any, els Bombers preveuen un dispositiu de reforç del personal de guàrdia no només durant la nit de Sant Joan, sinó també tot el dia 24.

Efectius dels Bombers en una nau de Terrassa, la revetlla de Sant Joan de l'any passat
Efectius dels Bombers en una nau de Terrassa, la revetlla de Sant Joan de l'any passat (ACN)

300 efectius dels Agents Rurals

El cos d'Agents Rurals ha posat en marxa un dispositiu especial per a la revetlla de 300 efectius, que es desplegaran pel territori.

Entre el 22 i el 24 de juny, els agents es dedicaran sobretot al control de la ubicació de les fogueres de Sant Joan i l'ús de material pirotècnic.

Les fogueres han d'estar autoritzades pel Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat o bé per l'Ajuntament corresponent.

La coincidència de la revetlla amb una situació complicada pel que fa a risc d'incendi forestal fa que els Agents Rurals facin una crida a la prudència en l'ús de pirotècnia.

Prohibit enlairar fanalets encesos i llançar pirotècnia a menys de 500 metres del bosc

En aquesta nit de Sant Joan està prohibit l'ús de pirotècnia i petards i el llançament de coets a menys de 500 metres de terrenys forestals.

En el cas de coets i fanalets es recomana no utilitzar-los tampoc més enllà d'aquesta franja de 500 metres al voltant del bosc pel perill que suposen perquè no es pot controlar el punt on cauran.

També està prohibit enlairar fanalets encesos en qualsevol lloc de Catalunya per l'alt risc d'incendi que comporten. La restricció també afecta els correfocs i els castells de foc, que a més han d'estar autoritzats.

Llançament de petards durant la nit de Sant Joan de 2021
Llançament de petards durant la nit de Sant Joan de 2021 (ACN/Gemma Tubert)

Més de 1.000 controls a les carreteres

El Servei Català de Trànsit, en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra, establirà un dispositiu especial de trànsit entre la tarda de dijous 23 i la nit de diumenge 26 perquè la revetlla de Sant Joan s'enllaça amb un cap de setmana de tres dies.

Es calcula que 450.000 vehicles surtin de l'àrea de Barcelona entre les tres del migdia de dijous i les tres del migdia de divendres.

A més, s'estima que hi hagi molts desplaçaments locals a tot el territori per celebrar la revetlla, sobretot a les zones costaneres.

Els Mossos d'Esquadra establiran un total de 1.031 controls de trànsit, amb la participació de 1.337 efectius.

Específicament durant la nit de Sant Joan hi haurà 68 controls de drogoalcoholèmia al llarg del territori.

Un control de trànsit dels Mossos d'Esquadra
Un control de trànsit dels Mossos d'Esquadra (Flickr Mossos d'Esquadra)

Carrils addicionals a l'AP-7 i la C-32

Les destinacions costaneres seran les que registraran més afluència de vehicles. A partir de les dades dels anys anteriors, es creu que les vies on hi haurà més problemes de mobilitat seran l'AP-7, l'N-340; la C-32, la C-31 i la C-65.

En l'operació tornada de diumenge 26 s'instal·laran més de 100 quilòmetres de carrils addicionals en sentit contrari a l'habitual per augmentar la capacitat viària de les vies.

Els punts on hi haurà aquests carrils addicionals són:

  • AP-7 nord, entre Sant Celoni i Montornès del Vallès
  • AP-7/B-23, entre Vilafranca i Molins de Rei
  • C-32 nord, entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat
  • C-32 sud, entre Gavà i Cornellà de Llobregat

A més, s'habilitaran altres mesures excepcionals en vies com la C-31, la C-65, l'N-2 a Tordera, l'N-340 al Vendrell, la C-14 a Montblanc o la C-58, on el carril bus-VAO s'obrirà a tots els vehicles menys als camions.

Davant l'elevat volum de desplaçaments, es demana extremar la precaució en la conducció per evitar més víctimes. També es recomana utilitzar el transport públic i informar-se de l'estat del trànsit

Més del triple d'operadors del 112

La revetlla de Sant Joan és, juntament amb Cap d'Any, la nit de més activitat per al 112. Aquest any, el personal operador i de supervisió augmenta en una cinquantena de persones a les hores punta, el triple dels que hi ha en una nit normal.

Amb aquest increment es vol donar resposta al gran volum de trucades que hi ha per Sant Joan, des de diferents zones del territori i per diversos tipus d'incidents.

L'any passat, el telèfon d'emergències 112 va atendre 5.256 trucades per 2.590 incidències, la majoria per incendis de contenidors, crema de matolls a la via pública, focs en papereres o altres focs a l'exterior.

 

ARXIVAT A:
TrànsitSant Joan
Anar al contingut