El jutge De la Mata acusa Pujol, Ferrusola i els seus fills d'integrar una organització criminal (ACN/Bernat Vilaró)

Els Pujol neguen els delictes i asseguren que se'ls acusa "només per ser Pujol"

En el recurs d'apel·lació, acusen el jutge de "no concretar, ni remotament, delictes" i diuen que l'Audiència Nacional no és competent

RedaccióActualitzat

Els advocats de la família Pujol-Ferrusola neguen el delicte d'organització criminal que els imputa el jutge José de la Mata de l'Audiència Nacional, en considerar provat que van enriquir-se durant dècades mitjançant activitats relacionades amb la corrupció.

Cristóbal Martell i Albert Carrillo han presentat un recurs d'apel·lació en què sostenen que De la Mata els atribueix una actuació delictiva "col·lectiva" només pel fet de pertànyer a una determinada família, "una mena de responsabilitat de la tribu" només pel fet de "ser un Pujol".

A més, argumenten que l'administrador del llegat familiar era Jordi Pujol Ferrusola, de manera que la conducta del seu pare, la seva mare i els seus germans era "perfectament estàtica i passiva", limitant-se a "ser receptors d'un corrent monetari", sense el paper de cooperació que exigeix el delicte d'organització criminal.

 

 


També neguen el delicte de blanqueig de capitals, i recorden que en l'ordenament jurídic espanyol no existeix el "delicte d'enriquiment no justificat".

D'altra banda, acusen el jutge instructor d'utilitzar una "rumbosa i grandiloqüent expressió, idònia per merèixer llustrosos titulars als mitjans", per tapar "el no-res".

I afegeixen que "no aconsegueix concretar, ni remotament, delictes singulars".

"Una llarga instrucció de vuit anys no ha evidenciat ni posat de manifest, ni indiciàriament ni remotament, que Jordi Pujol Soley hagués realitzat en favor dels clients de les empreses del seu fill Jordi Pujol Ferrusola la més mínima gestió, suggeriment, invitació o influx . Ni un sol cas."


Martell i Carillo entenen que l'únic delicte que els seus defensats podrien haver comès és el de frau fiscal, en tenir diners ocults a Andorra, però que aquest ja hauria prescrit.

 

Jordi Pujol Ferrusola, el 20 de febrer, arribant a l'Audiència Nacional acompanyat d'Albert Carrillo i Cristóbal Martell (ACN/Andrea Zamorano)


Per tot plegat, demanen que s'arxivi la causa contra l'expresident de la Generalitat, la seva dona i els seus set fills.

Consideren, a més, que l'Audiència Nacional no és competent, perquè els fets investigats van passar bàsicament a Espanya, i demanen que la causa es remeti al jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, el que va obrir diligències arran de la carta de confessió de l'expresident català sobre els diners suposadament procedents de l'herència del seu pare.

Anar al contingut