Barcelona

Milers de jubilats prenen els carrers a Catalunya per unes pensions dignes

A Barcelona, la manifestació convocada per la Marea Pensionista ha congregat 30.000 persones, segons la Guàrdia Urbana

RedaccióActualitzat

Els pensionistes tornen a sortir avui al carrer en unes protestes generalitzades que s'estendran a més d'un centenar de ciutats d'arreu de l'Estat, també a Catalunya.

A Barcelona han estat unes 30.000 persones, segons dades de la Guàrdia Urbana, les que han reclamat millores al sistema públic de pensions.

La manifestació ha començat a les 11 del matí, a la plaça d'Urquinaona, i ha fet un recorregut fins a la seu de la Delegació del Govern a Catalunya. Allà, unitats dels Mossos d'Esquadra han fet una barrera de protecció per allunyar els milers de manifestants de la seu governamental. 

 

 

Tres quarts d'hora abans de l'hora d'inici de la manifestació ja hi havia milers de persones concentrades a la capçalera. Molts dels pensionistes han anat a la concentració acompanyats de les seves famílies.

 

 

Els manifestants, pensionistes i jubilats, han fet sentir amb crits i proclames la seva indignació per com el Partit Popular ha gestionat el sistema públic de pensions. Es queixen que mentre l'economia creix a un ritme del 3% i els preus pugen un 1%, les seves pensions només s'incrementen en un 0,25%. Consideren que les pensions actuals són indignes i ridícules.

Demanen que la pensió es revaloritzi d'acord amb l'increment de l'IPC i que la prestació mínima es situï al voltant dels 1.000 euros.

 

 

Els organitzadors de la manifestació de Barcelona, la "Marea Pensionista", alerta que les mobilitzacions no acabaran avui i anuncien noves concentracions les properes setmanes fins que el govern de Mariano Rajoy no reconsideri la seva posició.

Marea Pensionista convida també als joves a sortir al carrer i  participar en les diverses manifestacions convocades i els recorda que seran ells els que tindran en un futur en qüestió la seva pensió.

Els organitzadors han llegit un manifest al final de la concentració en què han reclamat que s'obri un debat a la societat sobre el manteniment del sistema públic de pensions i que deixi de posar-se en perill la pervivència del sistema. Demanen que es garanteixin les pensions de les generacions futures.

 

 

A Tarragona, unes 2.500 persones han omplert la plaça Corsini, al centre de la ciutat, convocats per la Marea Pensionista i han reclamat una revalorització de les pensions que els permeti viure amb dignitat.

 

 

A Girona han estat prop de 2.000 les persones que s'han manifestat pel centre de la ciutat en protesta per la que consideren una "pujada de merda" de les pensions. Durant tota la marxa els manifestants han carregat contra el govern espanyol a qui han fet responsables de la pèrdua de poder adquisitiu que han patit els últims anys. 

 

A Lleida la manifestació també ha estat multitudinària. Més de 1.500 persones han sortit als carrers per demanar millores en les seves prestacions de jubilació.

Pensionistes resistents sota la puja i el fred

A Madrid, malgrat la pluja i la neu que ha caigut en algun moment, també han estat milers els assistents a la convocatòria en defensa de les pensions que han fet els dos sindicats majoritaris.

 

 

 

Aquesta tarda s'ha fet una segona manifestació al centre de Madrid, aquest cop convocada per la marea estatal de les organitzacions de pensionistes. 

 

Les diferents plataformes de la gent gran, els sindicats i les organitzacions convocants rebutgen, per insuficient, la pujada del 0,25 per cent de les pensions, el mínim amb què el govern espanyol les ha anat actualitzant en els últims anys.

Les organitzacions de pensionistes reclamen que es garanteixi el sistema públic de pensions i que les quantitats abonades després de la jubilació permetin viure dignament.

 

 

Ara, a l'estat espanyol, un de cada tres pensionistes cobra una prestació de menys de 8.200 euros anuals, que els situa per sota del llindar de la pobresa.  A més, entre les dones pensionistes hi ha dos agreujants de gènere: el 60,4% dels pensionistes per sota del llindar de la pobresa són dones i hi ha una important bretxa salarial que fa que, per igualar la pensió mitjana dels homes, les dones pensionistes haurien de cobrar un 50% més de prestació.

El govern de Mariano Rajoy condiciona l'increment de les prestacions per jubilació a l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat. 

Les dades també evidencien diferències per territoris. Andalusia i Catalunya és on hi ha més pensionistes que cobren prestacions per sota dels 8.208 euros anuals, seguides del País Valencià, la Comunitat de Madrid i Galícia.

 

 


          

 

ARXIVAT A:
Pensions
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut